Отменени полети заради коронавируса  попречиха на британските туристи, заминаващи за чужбина за великденските празници.

Два от най-големите въздушни превозвачи в Обединеното кралство "Бритиш Еруейз" и "Изиджет" отмениха десетки полети заради недостиг на персонал, причинен от увеличаващия се брой на случаите на COVID-19 във Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Нискобюджетната компания "Изиджет" отмени 62 полета, планирани за днес, след като преди това през уикенда отмени най-малко 222. "Бритиш Еруейз" от своя страна съобщиха, че заради проблеми, свързани с пандемията са отменили няколко десетки от предвидените си за днешния ден общо 115 полета.

Говорител на "Изи Джет" обясни, че сред персонала се наблюдава "по-високо от обичайното ниво на заболеваемост" заради високите равнища на ковид инфекциите в Европа.

Въздушният превозвач добави, че все пак броят на отменените полети е само малка част от общо над 1600-те полета, залегнали в разписанието му за днешния ден.

Няколко от анулираните полети на "Бритиш Еруейз" бяха отменени в последния момент заради болни служители, а отмяната на други около 25 се дължи на предварително взети решения през последните седмици за съкращаване на разписанието.

Случаите на коронавирус в Обединеното кралство отново рязко се увеличиха поради бързото разпространение на по-заразния подвариант "Омикрон" ВА.2. Миналата седмица броят им достигна рекордни равнища, като по официални данни тогава почти всеки тринайсти беше с коронавирус.

Летище Хийтроу, най-натовареното в Европа, съобщи, че очаква да има забавяния в пътуванията  на хората тази седмица заради прогнозирания пътникопоток през този период, за който се очаква да бъде най-големият от началото на локдауна през март 2020 г.

Пътуванията през днешния ден допълнително затрудниха и закъснения с часове на влаковете до Кале, Франция, през Евротунела заради закъсал за кратко вътре в тунела влак.