„Омикрон“ може да изравни „Делта“ по смъртност. Това заяви в bTV Новините вирусологът доц. Любомира Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести. Експертът обясни, че новият вариант по-рядко води до летален изход, но пък заразява повече хора и така „черната“ статистика се изравнява. 

Тя обясни, че преди няколко дни от САЩ са засекли тревожни данни. Зад Океана също циркулира предимно „Омикрон“, като смъртността е достигнала 2/3 от интензитета на „Делта“ вълната.

„Това мен ме притесни, защото единствената разлика, която аз виждам с останалите страни, където „Омикрон“ протича сравнително леко, е в степента на ваксинация – в САЩ нямат кой знае колко добра ваксинация, но е значително по-добра от нашата, около 60%“, допълни експертът. 

Доц. Гломб коментира и българската статистика, според която четирима от секвенираните с „Омикрон“ у нас са починали, затова гардът не трябва да се снишава. По думите ѝ „Омикрон“ не може „да избяга“ на бързите антигенни тестове, но при новия вариант позитивира чак на втори-трети ден от инфекцията.

Според нея трябва да сме умерени оптимисти относно края на пандемията, защото у нас циркулират и новите по-заразни подварианти на „Омикрон“. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!