От днес Великобритания предприема мащабна кампания за масово ваксиниране срещу COVID-19. Една трета от британците обаче не смятат да се ваксинират.

Лондон е поръчал 40 милиона дози от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех". 

На първо време ваксината ще се поставя в 50 болници. От следващата седмица общопрактикуващите лекари ще я инжектират в близо 1000 ваксинационни центъра в страната.

До края на седмицата в страната ще бъдат налични първите 800 000 дози. Поставянето на ваксината е доброволно и напълно безплатно. Първи право да я получат ще имат хората над 80 години, здравни работници на първа линия и обитатели и персонал на домове за възрастни хора.

Най-голямата логистична операция в Обединеното кралство в последните десетилетия е оприличавана на военна операция. И за това си има причина – МИ-5 препоръча от съображения за сигурност да не се оповестяват местата, където при минус 70 градуса се съхранява ваксината.

Кампанията по ваксинация във Великобритания съвпада с критично важен момент от преговорите ѝ с ЕС за търговско споразумение за периода след Брекзит, които и снощи се провалиха.

Преходният период изтича на 31 декември и при излизане на Великобритания от ЕС без споразумение ще настъпят сериозни смущения в движението на стоки между нея и страните от ЕС. Това доведе до включването на армията в плановете за транспортиране на ваксината, която се произвежда в Белгия. Тя ще се доставят в Кралството с военни самолети, за да се избегнат евентуални забавяния по пристанищата.

Великобритания е поръчала общо 40 милиона дози от ваксината. Това е достатъчно за ваксиниране на 20 милиона души в 67-милионната страна. Това е и голямото предизвикателство в операцията, защото хората трябва да получат втората доза от ваксината след 21 дни, за да бъде максимален ефекта й.

Актуално социологическо проучване показа, че близо 1/3 от британците няма да си поставят ваксина. 60% от поданиците на кралицата са оптимисти. Кралица Елизабет Втора, която е на 94 години, и съпругът й Филип, който е на 99, заявиха, че ще съобщят кога са се ваксинирали. Това, според различни коментатори, ще вдигне доверието към ваксинацията.

Един от вестниците излезе със заглавие, че днес е „Новият Ви дей“, така наричат тук денят на победата във Втората световна война, но дали денят посветен на думата, която се чува най-често тук напоследък – ваксина, ще остане като исторически, ще разберем, когато се видят първите резултати от започващата днес мащабна операция.