Все още не са налице необходимите условия за финализиране на споразумение за бъдещите търговски отношения между Европейския съюз и Великобритания. Това признаха британският премиер и председателят на Еврокомисията в общо съобщение до медиите.

"Това, което обсъждаме, е дали ще можем да финализираме един истински договор за партньорство, един широкообхватен договор за сътрудничество и партньорство, който няма да бъде просто един търговски договор, а който има още много други измерения", заяви говорителят на ЕК в Брюксел Ерик Мамер. 

Съгласие няма по три ключови точки - нелоялната конкуренция, методиката за уреждане на спорове и риболовните квоти.

"Пазарите са много нервни пред перскпективата да няма сделка. поради тази причина наблюдаваме спад на лирата. Падат и акциите на много компании, които имат бизнес в Обединеното кралство, като финанси, строителство и недвижими имоти. Дори и да няма споразумение, трябва да има нещо като сделка, защото Брекзит без сделка не може да си позволи нито една от двете страни", казва финансовият анализатор Майкъл Хюсън. 

В края на седмицата преговорите между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британския премиер Борис Джонсън ще продължат лице в лице.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!