Ще има ли сделка за Брекзит? Отговорът на този въпрос се очакваше до края на деня. Повече от 4 години след референдума във Великобритания и само 24 дни преди изтичането на преходния период, правилата на раздялата между Лондон и Брюксел все още са под въпрос. 

24 дни преди изтичането на преходния период на 31 декември три теми пречат на постигането на споразумение – това са риболовните права, лоялната конкуренция и начина за решаване на бъдещи спорове.

Брюксел се опасява от дъмпинг от страна на Лондон, който иска да продължи да има безмитен достъп до общия европейски пазар. 

Същевременно законът за вътрешния пазар във Великобритания отново се разглежда в Камарата на общините, което може допълнително да усложни преговорите с Брюксел.

През изминалия уикенд в обща декларация на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и на британския премиер Борис Джонсън се казваше, че "съществените различия остават". В превод това означава, че новините не са обнадеждаващи.

"Това, което обсъждаме, е дали ще можем да финализираме един истински договор за партньорство, един широкообхватен договор за сътрудничество и партньорство, който няма да бъде просто един търговски договор, а който има още много други измерения", заяви говорителят на ЕК в Брюксел Ерик Мамер. 

Рискът от липса на сделка остава реален, а това би довело до задръствания по границите и сътресения на финансовите пазари.

"Пазарите са много нервни пред перспективата да няма сделка. поради тази причина наблюдаваме спад на лирата. Падат и акциите на много компании, които имат бизнес в Обединеното кралство, като финанси, строителство и недвижими имоти. Дори и да няма споразумение, трябва да има нещо като сделка, защото Брекзит без сделка не може да си позволи нито една от двете страни", казва финансовият анализатор Майкъл Хюсън.

В края на деня Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън отново проведоха разговор. Двамата обявиха пауза в разговорите за сключване на сделка за двустранните отношения след Брекзит, предаде "Ройтерс", като се позова на европейски представител.

Би Би Си публикува съвместното изявление на двамата лидери: 

„Съгласихме се, че не са налице условия за финализиране на споразумението поради оставащите значителни различия по три критични въпроса: равни условия, управление и риболов. Помолихме нашите главни преговарящи и техните екипи да подготвят преглед на оставащите разлики, които да бъдат обсъдени на физическа среща в Брюксел през следващите дни“.

Ако изобщо се се стигне до споразумение, то трябва да бъде прието от Европарламента, но и от страните членки. Някои, като Франция например, заплашват с вето споразумение, което не им харесва.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!