Броени часове остават до началото на ваксинирането срещу коронавируса във Великобритания. Обединеното кралство стана първата страна в Европа, която одобри за масово използване ваксина срещу COVID-19.

Един от местните вестници излезе със заглавие „Новият Ви Дей“ - така наричат във Великобритания денят на победата във Втората световна война, но денят е сега посветен на думата, която се чува най-често в последно време - ваксина.

Първите дози ще бъдат инжектирани този вторник, 8 декември. Ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" трябва да се съхранява при температура минус 70 градуса, а в обикновен хладилник срокът й на годност е само пет дни.

На първо време ваксината ще се поставя в 50 болници, а от 14 декември общопрактикуващите лекари ще я поставят в над 1000 ваксинационни центъра в страната.

Приоритет ще имат хората над 80 години, здравните работници на първа линия и обитателите и персоналът на домове за възрастни хора.

Актуално социологическо проучване показа, че близо 1/3 от британците няма да си поставят ваксина. 60% от поданиците на кралицата са оптимисти.

Фармацевтът Луис Кофлин е горда, че страната ѝ е една от първите в света, получила ваксина срещу смъртоносната болест.

"Невероятно е. Не мога да ги подържа в ръцете си, защото са минус 70 градуса, но като знам, че са тук и ние сме едни от първите в страната, които получаваме ваксината, и всъщност първите в света, това е просто невероятно. Много се гордея.", казва Колфин.

Британската кралица Елизабет Втора, която е на 94 години, и съпругът й Филип, който е на 99, заявиха, че официално ще оповестят кога са се ваксинирали.

Кампанията по ваксиниране във Великобритания съвпада с критично важен момент от преговорите й с ЕС за търговско споразумение след Брекзит. Липсата му би довела до смущения в движението на стоки между нея и страните от съюза. Това доведе до включването на военни самолети в плана на операцията по доставка на поръчаните 40 милиона дози, които идват на Острова от Белгия.>