Съдебния процес срещу атентатора от бостънския маратон през 2013 г. Джохар Царнаев започна в Бостън, предаде АФП. Процесът започна, след като бе избрано 12-членното жури от съдебни заседатели и шестте резерви.

Съдебните заседатели, които бяха подбирани в продължение на два месеца, ще решат съдбата на 21-годишния Царнаев. Той е обвинен, че на 15 април 2013 г. е взривил две самоделни бомби при финиш линията на Бостънския маратон, при което бяха убити трима души, а 264 бяха ранени.

Джохар Царнаев живее в САЩ от 2002 г., а през 2012 г. получи американско гражданство.

Царнаев, който според обвинението е извършил атентатите с по-големия си брат Тамерлан, е обвинен също в убийството на полицай при последвалото преследване, в което Тамерлан бе застрелян.

Съдебната зала бе препълнена. Сред присъстващите бяха над 20 от пострадалите при атентатите, включително родителите на убитото в тях 8-годишно момче Мартин Ричард.

„Царнаев постави бомбата си до група деца. Някои от тях загинаха от загуба на кръв на тротоара, докато обвиняемият бягаше от местопрестъплението”, заяви във встъпителната пледоария прокурорът Уилям Уайнреб.

Той заяви, че Царнаев е бил радикализиран от идеите на ислямския екстремизъм и мислел, че е „спечелил място в рая” чрез убиване на американци, за да попречи на правителството на САЩ да се бори срещу терористите в чужбина.

„Докато жертви на бомбените атентати лежаха в болница в очакване да разберат дали ще им отрежат крайници, той се държеше най-безгрижно. Той се държеше така, защото вярваше, че е направил нещо добро”, заяви прокурорът.

Защитата на Царнаев заяви, че Джохар е бил подведен от по-големия си брат Тамерлан при извършването на атентатите. „Няма нито сега, нито на който и да е етап от процеса да
пренебрегваме отговорността на Джохар по този случай. Тамерлан бе обсебен от радикалния ислям. Тамерлан бе този, който се саморадикализира, Джохар се водеше по него”, каза адвокатката Джуди Кларк.

Кларк заяви, че бомбените атентати са били „абсурдни, ужасяващи, заблудени постъпки на двамата братя, които отнеха живота на трима души и промениха живота на други хора завинаги”.

Джохар Царнаев „обаче стигна до тази роля по много по-различен път от този, за който говори обвинението - път, който бе замислен от брат му, създаден от брат му и утъпкан от брат му”, каза защитничката.

Очаква се процесът срещу Джохар Царнаев да продължи три до четири месеца. Ако бъде признат за виновен, той може да получи смъртна присъда.

  • Джохар Царнаев признава, че завижда на мъртвия си брат в кърваво писмо
  • Видеоклип показва Джохар и Тамерлан Царнаеви по време на атентата в Бостън
  • Френски медии бяха критикувани заради отразяването на атентатите
  • Джохар Царнаев иска спиране на процеса заради терора във Франция
  • Германски министър защити мюсюлманите след атентата в Париж
  • Джохар Царнаев показа малко емоции пред потенциалните съдебни заседатели
  • Избират заседатели за делото срещу Джохар Царнаев
  • 36 000 атлети бягаха на маратона в Бостън
  • 36 000 души взеха участие в маратона в Бостън
  • Тамерлан Царнаев искал да смени името си преди атентата в Бостън