Първата двустранна среща на президентите на Руската федерация и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски започна в Париж, съобщи РИА Новости.

Разговорите между лидерите на двете страни се водят след срещата на върха от нормандския формат. Двама досега никога не са се срещали, като единствено са разговаряли няколко пъти по телефона.

Преди началото на срещата в знак на протест срещу политиката на Владимир Путин aктивистка от феминисткото движение „Фемен” изненадващо успя да пробие кордона на руския президент и да препречи пътя му към Елисейския доверец

Макар срещата от високо равнище в Париж да започна със закъснение, според помощника на президента на Русия Юри Ушаков, разговорът ще може да продължи, колкото е необходимо.

Основното, според Ушаков, е да се обсъди изпълнението на Минските споразумения. Той не уточни дали в преговорите ще бъдат обсъдени и доставките на газ. В същото време министърът на енергетиката на Русия Александър Новак и шефът на компанията „Газпром“ Алексей Милър участваха в срещата от високо равнище, заедно с помощниците на президента Владислав Сурков, Юрий Ушаков, външният министър Сергей Лавров и говорителя на Путин Димитрий Песков.

Песков каза по-рано, че въпросът с газа може да бъде засегнат на срещата, ако двамата се натъкнат на проблемни въпроси, които не могат да бъдат решени на работно ниво. Руската страна не смята обсъждането на Крим за възможно при каквито и да е условия.

Използвани са материали на "Фокус"