Президентите на Русия и Украйна ще се срещнат в опит да се даде нов тласък на преговорите за мир в Източна Украйна.

Срещата ще бъде на неутрална територия - в Париж, под егидата на Франция и Германия. След три години застой в преговорите на най-високо равнище Путин ще стисне за пръв път ръката на Зеленски, който дойде на власт в Украйна през май.

За първи път от 2014г. насам, лидерите на двете водещи европейски сили, домакинът - фенският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел, се срещат с лидерите на двете страни на конфликта.

Целта им е възстоновяване на преговорите и политически решения относно единствения военен конфликт в Европа, който предизвика смъртта на над 13 хил. души в Източна Украйна. 

Срещата попада в момент на известно успокояване в отношенията между Киев и Москва, след избора миналата пролет на новия украински президент. В хода на преговорите бяха размемени и 70 затворници.

Въпреки това атмосферата на срещата може да се окаже доста деликатна, след като германската прокуратура заяви, че разполага с достатъчно доказателства за убийство миналото лято в Берлин, организирано от руските тайни служби.

Украинският президент Зеленски от своя страна ще търси начин да преговаря като равен с руския президент Путин, който пък, според анализатори, няма интерес от задълбочаване на конфликта, но само, ако той самият поставя условията.