„България спазва процедурите на Европейския съюз. Всеки има право да търси алтернативни трасета – ние търсим алтернативна диверсификация. Чисто политически не им е приятно (на Русия – бел. ред.), че България е толкова лоялен и силен член на НАТО и на ЕС”.

Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Лице в лице” в отговор на изказването на руския президент Владимир Путин, че България умишлено бави изграждането на газопровода „Турски поток”.

„С 1 млрд. са по-евтини километрите, които строим в момента от „Южен поток”. Ние имаме вече над 140 – 150 км, които сме изкопали. (…) Моят отговор към президента Путин е – добре дошъл е, като дойде и ще види с каква скорост, средно с 5 км на ден строим. Късно почнахме, защото много процедури трябваше да минем. (…) Ние спазваме процедури. Затова е сигурно, че ще го построим. А когато имаме такива огромни мощности и готови магистрали газови догодина – повярвайте ми, и за руския газ това ще е единствената бърза и добра алтернатива”, коментира още премиерът.

Той изрази съмнения, че ако Русия все пак се преориентира към Сърбия като партньор, проектът ще бъде изпълнен в по-кратки срокове.

Борисов припомни, че при последното си посещение в Москва тази година външният министър Екатерина Захариева отправи покана към руския президент за визита у нас.