Напрежението между Северна и Южна Корея не намали потока от туристи в района на кризата. Дори напротив - любопитството доведе стотици хора съвсем близо до военните съоръжения, които изправиха на нокти целия свят.

Откакто Северна Корея започна да сипе поредната порция заплахи към съседите си и към Америка, рискът от война сякаш подейства като магнит на туристите. През последните дни множество посетители се стекоха на границата на двете враждуващи страни - не за да се евакуират, а за да проследят събитията отблизо.

„Не съм притеснен за себе си. Тревожа се за икономиката ни, която ще се повлияе от военните заплахи. Не мисля, че наистина ще избухне война. Но се притесявам, че чужденците може да се уплашат, макар че няма причина," коментира туристът от Южна Корея Ли Юн-Мьо.

„Северна Корея каза, че ще изстреля ракети. Живеем в мирни времена и мисля, че не трябва да се предприемат такива действия. Наистина не трябва," коментира пък посетителят от Китай Чжан Цинкан.

Южнокорейският външен министър обаче предупреди за реална опасност при изстрелване на ракети от страна на Севера. „Най-вероятно Северна Корея ще изстреля нов вид ракета, наречена Мусудан. Тя има обсег от 3 500 километра," заяви Юн Бюн-Се.

Според анализатори на конфликта напрежението между двете Кореи ще продължи до края на април, когато приключват съвместните военни маневри на Сеул и Вашингтон.