Западнонилската треска е взела четири жертви в страните членки на Европейския съюз. Това каза д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести” при Военномедицинска академия-София, цитирана от „Фокус“.

През 2019 г. са регистрирани са 46 човешки случая на заболяването. Баймакова посочи, че 3 от смъртните случаи са в Гърция и Румъния.

В събота беше отчетен първият случай на западнонилска треска и в България – 60- годишна жена от Монтана.

„Основното заболяване, за което наблюдаваме симптоми след ухапване от комар, е западнонилската треска, като 80% от случаите протичат безсимптомно, около 20% са с така нареченото остро фебрилно състояние с висока температура, неразположение, гадене, повръщане, може да има обрив, главоболие, болки в ставите“, коментира Магдалена Баймакова.

Тя каза още, че в по-малко от 1% от случаите се развива така наречената невроинвазивна форма на заболяването, при която има засягане на нервната система.

По думите ѝ това е основната група пациенти, които ще бъдат хоспитализирани след ухапване от комар, като при тях диагнозата трябва да се търси в насока западнонилска треска.