Първи случай на западнонилска треска е регистриран у нас.

Това потвърди за bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантаджиев.

Заболяването е потвърдено при 60-годишна жена от Берковица. Тя е имала неврологични усложнения. Вече е в добро състояние.

Жената работи като готвач, не е пътувала никъде наскоро.

Проф. Кантарджиев обясни, че пикът на заболяването предстои в края на този месец и през септември.

А междувременно заразените в съседна Гърция се увеличават. По думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести случаите там вече са десетки.

„Миналата година има 45 починали в Сърбия, 35 – в Румъния и над 50 в Гърция. Затова предупреждаваме – взимайте мерки срещу комарите. Репеленти, отблъскващи машинки в контактите. Прозорците да бъдат с комарници или мрежи”, допълни Кантарджиев.

За доказване на вирус се изследват различни материали, но те трябва да са взети във фазата, в която той се размножава в човешкия организъм. Затова в случая на детето от Русе, за което имаше подозрения, че е първия случай за сезона, на този етап все още не може да се каже дали е прекарало западнонилска треска.

Изследвания за вируса се правят единствено на хора с неврологични усложнения – менингит или енцефалит. „Референтната лаборатория на центъра е една за страна от 111 000 кв. км и 7 милиона население”, поясни епидемиологът.

А усложнения се развиват в под 1% от случаите – това означава около 1 от 160 заразени. 80% от заразените не разбират, че са заразени, а 20% проявяват леки симптоми – като температура, например.

Западнонилската треска се предава на човека предимно чрез ухапвания от комари.

Жената не е пътувала никъде, ухапана е от местен комар. Те са основните преносители на инфекцията, както и някои видове кърлежи.

Състоянието на заразената със западнонилска треска жена се подобрява. Тя ще остане под болнично наблюдение още около седмица.