Заместник-председателят на македонския парламент Фросина Ременски е сред обвиняемите по делото за корупция „Рекет“, съобщава БГНЕС. 

Заради същия случай с поста се раздели и бившият шеф на Специалната прокуратура Катица Янева, която беше задържана и в момента се намира в ареста. 

Скандалът със случая „Рекет” разтърси властта в Северна Македония преди няколко месеца. Тогава македонският предприемач Йордан (Орце) Камчев обвини двама души – шоумена Боян Йовановски-Боки 13 и бизнесмена Зоран Милески – Кичеец, че са го рекетирали с искане за 8 милиона евро. В замяна те са му обещавали премахване на „мярката задържане под стража", връщане на паспорта и пълно спиране на разследването срещу него от страна на Специалната прокуратура в делото „Империя", където той е заподозрян.

Италиански вестник разпростран публично аудиозаписи, от които стана ясно, че ръководителят на Специализираната Катица Янева обещава на Камчев, че „всичко ще бъде наред". 

Камчев е разследван за пране на пари, злоупотреба с власт и участие в организирана престъпна група. Бизнесменът беше един от най-приближените на хора на бившия премиер Никола Груевски, който в продължение на 10 години управляваха Македония, контролирайки всеки един аспект от живота в страната. 

Йордан Камчев е бил предлаган за почетен консул на България в Северна Македония,но властите в Скопие не подкрепиха това предложение. От публикуваните документи на разследващите стана ясно, че Камчев притежава и български паспорт. Българска връзка има и в случая „Рекет”, тъй като от разпространените записи стана ясно, че нашата страна се е намесвала в полза на Камчев по време на разследването срещу него. 

Малко след избухването на скандала с изнудването на бизнесмена Йордан Камчев преди няколко месеца Фросина Ременски бе много бързо свалена от заместник-председателския пост в управляващата партия СДСМ.