Серия записи, за които се твърди, че показват недопустими отношения между бизнесмени, магистрати и политици, предизвикаха грандиозен политически скандал в Северна Македония. Главно действащо лице е крупен бизнесмен с фирми в България и гражданство, а също така се споменават „българите”, които нямало да „се месят”.

Македонският шоумен, собственик на телевизия и доскорошен обитател на близкия приятелски кръг на новата власт Боян Йовановски, наричан Боки 13, е обвинен в изнудване за милион и половина евро, искани от бизнесмена Йордан (Орце) Камчев в замяна за освобождаването му от арест.

Такова решение трябва да подпише ръководителката на Специалната прокуратура в Скопие Катица Янева. В ареста във връзка със случая (станал известен като „Рекет”) е и бизнесменът Йордан Милески – Зоки Кичеец.

„Ла Верита”, малотиражен италиански вестник, близък до крайнодясната партия „Лига”, който в миналото е ставал трибуна на опозиционната днес ВМРО-ДПМНЕ, публикува серия скандални записи. Първият показва как голяма сума пари е сложена в чанта в (твърди се) дома на Камчев с цел да бъде дадена като подкуп.

В друг пък се чува глас, за който се твърди, че е именно на прокурор Янева, която няколко пъти разговаряла с Камчев.

„Аз съм прекалено ангажирана, затова не я държа редовно под контрол, но тя не може да направи нищо без мене”, се чува да казва в последния запис жена с глас, много подобен на този на спецпрокурорката. Тя говори най-вероятно за прокурор Лиле Стефанова, която работи по случая.

Катица Янева обясни, че като специален прокурор е трябвало да разговаря с обвинените, като включително е искала Камчев да стане свидетел по друго дело.

Лиле Стефанова обвини Янева, че без нейно знание е върнала паспорта на Камчев и обяви, че на заседание на няколко прокурори от Специалната прокуратура в средата на април тази година Янева поискала в срок от три седмици да бъдат приключени делата „Империя” и „Пощенска банка”, а заподозрените да бъдат освободени от наказателна отговорност и „да не отидат в затвора”.

И двете прокурорки ще бъдат разпитвани от държавната прокуратура. Президентът Пендаровски призова разследващите да прекъснат отпуска си, за да може възможно най-бързо да излязат всички факти по случая.

Българската връзка

Споменато е и името на премиера Зоран Заев. „Не мисля, че даже З.З. ще ми направи някакви проблеми”, коментира мъж, звучащ като Камчев, след като събеседникът му (силно наподобяващ по глас Йовановски) му се е похвалил, че е много близък с премиера на страната.

В същото време „Камчев” обяснява на „Боки 13”, че е казал и на „българите вече да не се месят”. Според македонската редакция на „Дойче Веле” от контекста на разговора се разбира, че намеса на нашата страна е имало от момента, в който Орце Камчев е бил арестуван по мегаделото „Империя” за злоупотреби и обвинен, заедно и с висши функционери от ВМРО-ДПМНЕ.

Официалната позиция на София е, че няма общо със случая и единствено следи развитията около него. Според „Дойчев Веле”, обаче, Камчев е имал и българска охрана, след като е записал разговорите си с изнудвачите и е информирал управляващите у нас за тях.

Въпреки че консервативната партия през целия си период на власт прокарваше враждебна политика спрямо България (включително по линия на историята заради доктрината на македонизма), именно свързваният дълги години с нея милионер Камчев беше предложен за почетен консул на България в Охрид. Сред бизнесите му е верига хранителни магазини, която стъпи и на българския пазар.

Макар така и да не стана публично ясно кой е автор на номинацията, скандалите на македонска територия принудиха лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов да обяви пред македонска телевизия, че нашата страна се е отказала от Камчев.

„Миналата година Камчев беше номиниран за български почетен консул с аргумента, че той е човек, който икономически е много влиятелен, има своя авторитет в Македония. (…) България го номинира, но когато Македония казва, че този човек не е приемлив, за нас няма проблем”, каза той тогава пред „Канал 5”.

Последиците

Или властите в Скопие ще сграбчат здраво разгръщащия се скандал по аферата „Рекет” и ще реагират адекватно на ситуацията, или репутацията им на борци срещу корупцията ще бъде напълно унищожена, пише в свой материал „Болкан инсайт”. За момента най-тежките репутационни щети са за Специалната прокуратура, но вече е застрашено и правителството на Зоран Заев.

Не е изненада, че за оставки вече призовава ВМРО-ДПМНЕ, управлявали чрез Никола Груевски авторитарно Северна Македония в продължение на години и сами паднали от власт след изтекли в медиите разговори с данни за политическа корупция на най-високо ниво.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че аферата „Рекет” не е изолиран случай на престъпност, в който са замесени управляващите, а само "камъче от системата на престъпност и корупция, която властва в Република Македония”, съобщи телевизия „Сител”.

Още по-краен беше съпартиецът му Наум Стоилковски пред „24 инфо”: „Престъпната банда начело със Зоран Заев застраши македонските евроинтеграции с престъпните си и разсипнически действия. Цялата македонска, а и европейска общественост гледа и слуша как Боки 13 рекетира бизнесмени от името на Зоран Заев в сътрудничество със специалния прокурор Катица Янева”.

Самият премиер Зоран Заев даде ясно да се разбере, че няма общо с аферата, приема целия скандал сериозно и ще направи всичко по силите си, за да изчисти репутацията на управляващите. Даже собствените му коалиционни партньори обаче са видимо изнервени. „Или ще се справим със ситуацията, като разкрием всички замесени, или ще паднем от власт”, каза зам.-министърът на външните работи Андрей Зерновски от Либералдемократичната партия пред сайта „Плюс Инфо”.

Вестник „Ла Верита” вече обещава нови разкрития и нови скандали, като потвърждение за съществуването им дойде от (не)обичайно място. В Белград сръбският лидер Александър Вучич обяви чрез „Танюг”, че „от добре информирани италиански кръгове” е разбрал, че по случая „Рекет” ще има още изненади.