„Пандемията с коронавируса засегна всички, но най-тежко  най-уязвимите, тоест най-възрастните и най-младите. Кризата показа, че не всички имат равен достъп до образование. Има родители, които не могат да осигурят необходимите технически средства и интернет за дистанционното обучение на децата си“, заяви заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на демокрацията и демографията Дубравка Шуица по време на дебата „Европа говори“.

Друг голям проблем, който пандемията е изкарала наяве, е домашното насилие особено върху деца, което се е повишило в месеците на изолация. Това трябва да бъде взето под внимание  в плановете за възстановяване след коронакризата и да се помогне на пострадалите да се възстановят от последствията, смята Шуица.

"Мнозина се чувстват изоставени и обвиняват демокрацията за нашите проблеми, но демокрацията не е нашият проблем, а отговор на нашите проблеми", заяви Шуица.

Именно разочарованието на хората от демокрацията ги кара да се отказват да гласуват на избори, а те трябва да бъдат активни участници в демократичния проблем. Трябва да има инициативи, които да помагат на хората да не се чувстват изолирани от политическия процес, нужно е да преосмислим механизмите на демокрацията, така че да съответства на новото време и бъдещето, смята заместник-председателят на Европейската комисия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!