„Вярвам, че имаме обновен импулс и очевидна политическа подкрепа за процеса на разширяване и за провеждането на преговорите за присъединяване. Трябва да се възползваме от тази възможност за доброто на всички граждани“, заяви премиерът на С Македония Зоран Заев в София по време на обръщението си на срещата на върха на страните от Западните Балкани в рамките на Берлинския процес.

Заради ситуацията с коронавируса срещата е организирана с физическото присъствие на премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, а останалите участници се включват с видеоконферентна връзка.

Тази година домакини на процеса са България и Северна Македония. В обръщението си Заев подчерта, че за първи път от началото на съществуването на Берлинския процес съвместното домакинство се осъществява от държава от региона, която е кандидат за членство в ЕС, заедно с нейна съседна страна, която вече е в Евросъюза.

Снимка: btvnovinite.bg

Това, според него, е ясно доказателство, че регионът възприема инициативата като своя и че в рамките на това сътрудничество София и Скопие са осигурили платформа за по-нататъшно развитие на двустранните отношения.

Заев постави акцент върху новата динамика в процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС, особено след Съвета през март, когато беше приета новата методология на преговорите и беше взето решение за започване на преговори с Албания и Северна Македония.

Премиерът на Северна Македония подчерта, че благодарение на германското председателство, тази динамика е получила допълнителна възможност регионът на Западните Балкани да напредва сигурно към ЕС, визирайки икономическия и инвестиционен план.

С обявените 9 млрд. евро безвъзмездни средства, допълнени от новия Инструмент за гаранции за Западните Балкани, който трябва да увеличи инвестициите до 20 млрд. евро, ЕС потвърди категорично подкрепата си за Западните Балкани, заяви премиерът Заев. Този пакет ще осигури голяма финансова подкрепа за процесите на реформи и за икономическата трансформация на региона.

„Основите за икономическа, социална и зелена трансформация на нашия регион за следващите години са твърдо установени, а регионът показа своята зрялост и устойчивост по време на пандемията”, смята премиерът на Северна Македония. Тя е обединила страните от Западните Балкани в битката срещу невидимия враг, довела е до проява на толерантност и сътрудничество и до създаването на общо съзнание, че човечеството има предимство пред политиката. 

В годината на съвместното домакинство на Берлинския процес допълнителен стимул получиха и други процеси като регионалния договор за пътуване с лична карта, разширяването на зелените ленти на Западните Балкани към коридорите на ЕС и заздравяването на сътрудничеството в областта на здравеопазването като регионален отговор на пандемията, както и сътрудничеството с гражданското общество, особено по отношение на въпросите на младежта.

„Убеден съм, че с постигнатите резултати през тази година успяхме да обогатим регионалното сътрудничество и да приближим региона към ЕС”, каза в заключение Зоран Заев.