Лидерите на страните от Западните Балкани подписаха Декларация относно Общия регионален пазар и Зеления дневен ред. Това се лучи в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов в рамките на Срещата на върха по Берлинския процес в онлайн връзка. 

Това е първата публична изява на премиера, след като стана ясно, че има два отрицателни PCR теста за коронавируs, което позволява да се върне на работа.

Двата документа са сериозен успех за съвместното домакинство на България и на Република Северна Македония на Берлинския процес, се отбелязва в пресъобщение на правителствената пресслужба.

Министерският съвет одобри актуализираната рамкова позиция по Зелената сделка миналата седмица. Така България отбелязва, че би могла да подкрепи предложеното повишаване на целта за намаление с 55% на емисиите СО2 до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., при  условие, че бъдат осигурени адекватни компенсаторни механизми.

"Страните членки на ЕС твърдо сме приели план до 2050 г. за намаляване на вредните емисии“, напомни българският премиер и изказа благодарност към партньорите от Западните Балкани, че още отсега действат в синхрон с европейските политики.

„Другата декларация – за Общ регионален пазар – също наша идея, също наша мечта. Така населението на Западните Балкани ще постигне много по-високи доходи и ще го задържим в региона“, подчерта още премиерът Борисов.

Днес чрез декларацията за Зелен дневен ред Западните Балкани демонстрират своята готовност и ангажираност към постигането на целите на Европейската зелена сделка, чрез значителен принос за амбициозния Зелен дневен ред за региона.

Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области:

- климат, енергетика, мобилност;

- кръгова икономика;

- почистване на въздуха, водата и почвата;

- устойчиво земеделие и производство на храни;

- биоразнообразие.

Това ще даде възможност страните от региона да бъдат активни участници, допринасящи в развитието на политиките на ЕС, а не само в тяхното изпълнение.

Общият регионален пазар от своя страна има за цел да свърже икономиките на Западните Балкани чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Декларацията насърчава също създаването на регионални цифрови, индустриални, инвестиционни и иновационни връзки.

По-доброто свързване на икономиките на Западните Балкани в региона и с ЕС също така изисква силен ангажимент от тези страни за провеждане на реформи, задълбочаване на регионалната икономическа интеграция и развитие на Общия регионален пазар на основата на достиженията на правото на ЕС, за да направят региона по-привлекателна инвестиционна зона. Не на последно място по-дълбоката икономическа интеграция на региона е от полза и за възстановяването му от кризата с COVID-19.

Новата визия за регионалното икономическо пространство е в пълно съответствие с наскоро представения от Европейската комисия Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани. Той е важен не само по отношение на финансовата подкрепа за региона, но и във връзка с включването на непосредственото съседство на ЕС в същия процес на възстановяване, през който трябва да преминат всички държави от ЕС, пише още правителствената пресслужба.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че днешната Среща на върха ще допринесе за по-силно сътрудничество в региона. Той подчерта, че в последните месеци инициативата е допринесла за видими и осезателни резултати.

Германският канцлер Ангела Меркел е инициатор на така наречения Берлински процес, който цели приобщаване на Западните Балкани в Евросъюза.

В онлайн изявлението си, тя се обърна към двамата премиери с думите, че е много важно да се разбират в името на региона.

В срещата участваха и президента на Франция Макрон, председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен и други евролидери.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!