Премиерът на северна Македония Зоран Заев е разговарял с руските комици Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, известни като Вован и Лексус, убеден, че говори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с бившия украински президент Петро Порошенко, съобщава информационният сайт "Плусинфо".

Наложи се министър-председателят да даде пресконференция по казуса, който предизвика скандал в Северна Македония. Повдигна се и въпроса за издаването на държавни тайни по време на тези разговори.

Въпреки това Заев заяви, че не трябва да подава оставка. Готов е да понесе последствията, ако се докаже, че издал държавна тайна, но след като е преслушал разговорите, смята, че няма за какво да бъде подведен под отговорност.

По време на разговорите Заев е говорил за план за бъдещето на Косово и преговори за размяна на територии, а също така е споделял и подробности за политиката на ЕС и НАТО спрямо Русия.

„Не очаквам отражение върху дипломатическите отношения на Северна Македония с други страни”, заяви Зоран Заев. В разговорите той изразява своето мнение за държавните глави на други държави, а някои от тях не са особено ласкави като това за сръбския президент Вучич.

В клипа, публикуван от комиците в ЮТюб, те твърдят, че са говорили със Заев три пъти - в края на август миналата година, през януари тази година и на 20 април. Те посочват, че до публикуването на клипа Заев наистина вярвал, че е говорил със Столтенберг и Порошенко.

В един от разговорите с мнимия Порошенко се включва допълнително и фалшивият Столтенберг и тримата водят дискусия.

На видеото се чува, че Заев и комиците разговарят на различни теми - за ситуацията в Македония преди референдума за новото име на страната, за Косово и Сърбия, както и дали Русия има влияние в Северна Македония. Споменава се и това дали тогавашният президент Георге Иванов получава подкрепа от Владимир Путин.

В тях се засяга и темата за автокефалността на македонската православна църква. Мнимият Порошенко казва на Заев, че е успял да осигури автокефалност на украинската църква като резултат от солидните си връзки с вселенския патриарх Вартоломей, но е платил за тази цел 150 хиляди евро.

"Порошенко" предложил на Заев да му съдейства пред патриарха за македонската църква и то с "отстъпка" - само срещу 100 хиляди евро. Обсъждат се и бизнес планове като откриване на клон на шоколоадовата компания на Порошенко в Северна Македония.

"Порошенко" казал на Заев, че учени от Украйна са открили, че има връзка с гените на Александър Македонски, и сега можел да представя като "Петро Македонски", на което Заев отговорил, че историята може да сближи украинския и македонския народ.

Трите разговора продължават общо 54 минути. Северномакедонският премиер заяви, че не се е чул по телефона с истинските Столтенберг и Порошенко след излизането на записите с разговорите с мнимите им двойници в интернет пространството.

Заев не е единственият, който е разговарял с Вован и Лексус. По-рано те са си правили подобни шеги с френския президент Еманюел Макрон, с бившия британски външен министър Борис Джонсън, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с няколко американски конгресмени и с други световни политици. 

„Станах жертва на измама на добре организирана структура, която иска да извлече полза от злепоставянето на нашите евроатлантически стремежи. Става дума за добре организирана структура, която работи в интерес на трета страни“, каза македонският премиер.