Българският премиер Бойко Борисов е бил поканен от северномакедонския си колега Зоран Заев заедно да се поклонят пред паметника на Гоце Делчев на 1 август. Това е станало по време на техния разговор в Познан в рамките на Срещата на върха на инициативата „Берлински процес“. 

Двамата премиери са обсъдили постиженията и предизвикателствата в двустранните отношения пред България и Република Северна Македония. 

Според Борисов и Заев подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество даде положителен тласък в партньорството между двете страни. Северномакедонският премиер определи споразумението като „най-големия ни успех”.

„Нужна е нова динамика в работата на Комисията, която да доведе до бързи и категорични резултати до края на 2019 г., по теми като Илинденско-Преображенското въстание, Гоце Делчев и други“, подчерта Борисов. 

Според българския премиер между двете  страни съществува доверие, но „сега трябва да работим за доверие между администрациите ни и комисиите, за да има реален резултат”.

Борисов отбеляза удовлетворението си, че истината за факти от общата ни история е започнала да се зявява открито в общественото пространство на Северна Македония и се надява това да е трайно. Българският министър-председател визира в изказването си интервюто на президента Стево Пендаровски, в което той потвърди българското самосъзнание на революционера Гоце Делчев. 

Македонският премиер увери, че и поетите публично спрямо България ангажименти, в това число издаването на разрешение за възстановяване на паметника на полк. Константин Каварналиев край Дойран са в ход. 

Очакванията са през месец октомври България и Република Северна Македония да отбележат съвместно на най-високо ниво 1005-та годишнина от смъртта на цар Самуил. 

Двамата министър-председатели изразиха мнение, че това ще е доказателство за ефективното изпълнение на поетите от правителствата ангажименти чрез Протокола от 10 юни, подписан по време на първото заседание на Междуправителствената комисия.

Снимка: Министерски съвет

По време на срещата в Познан Гемрания призова страните от Западните Балкани за по-ефективни действия в борба с корупцията и организираната престъпност, но и похвали Албания и Северна Македония за напредъка по реформите.

Българският премиер е подчертал отново, че европейската перспектива на Западните Балкани няма алтернатива и е приоритет за България. Борисов се е похвалил пред британския премиер и германския канцлер с акцията срещу нелегалната фабрика за цигари край Пловдив и успехите в борбата с контрабандата.

Снимка: Министерски съвет

„Западните Балкани са шест държави, които са заградени от страни членки на ЕС и ЕС е естественият им дом”, заяви канцлерът Ангела Меркел.  

„Помолих колегите да положат още усилия за мира, религиозната толерантност, борбата с организираната престъпност, а така също ще предложа на Заев в срещата да вкараме и екологията”, каза премиерът Борисов.

Догодина България и Северна Македония ще са домакини на конференцията.