Македонската идентичност и македонският език са толкова велики, колкото българските, германските, френските, италианските, чешките, полските - европейска ценност, която не подлежи на преговори, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в Тетово, предаде МИА.

По неговите думи е в момента не текат разговори със София заради празниците и допълни, че дейностите в рамките на плана за действие ще продължат след тях.

"След празниците ще проведем среща за координация с министерството на външните работи и специалния пратеник Владо Бучковски да обсъдим плана за действие, който сме изготвили по предложение на външния министър Буяр Османи (....) Очакваме отговор от България след празниците и предложения от тяхна страна", каза Заев.

Според Заев би било добре за двете страни да работят по плана за действие въпреки предстоящите избори в България.

"Политическата комуникация ще продължи и аз очаквам напредък след края на изборите там, защото би било нереалистично да се очаква каквото и да било решение преди изборите", отбеляза Заев.

Премиерът подчерта, че правителството на Северна Македония ще продължи да работи приятелски и ще изясни всичко, което България смята за незадоволително.

"Ние сме готови да изясним всичко, което те смятат за незадоволително. Бихме искали да видим по-бързо реализиране на железопътната връзка на Коридор №8, но това не може да стане за 1-2 години. Ние използваме заеми и финансиране от ЕС и ще се опитаме да я завършим колкото се може по-скоро. Надявам се, че България също ще започне да строи нещо, като граничния пункт „Клепало“ или железопътната линия до границата", каза Заев.