"Македонците не са си легнали на 31 декември 1943 г. като българи, за да се събудят на 1 януари 1944 г. като македонци. Те са били македонци и са се чувствали македонци от векове, това е нашият директен отговор", заяви на пресконференция премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, помолен да коментира последните изявления на българския вицепремиер Красимир Каракачанов, че преди 1944 г. македонците са били българи, предаде агенция МИА.

Заев каза, че няма да изпраща протестна нота, защото това е "публично изявление, което е получило публичен отговор".

"В духа на приятелството, ние продължаваме с внимателен наратив, но разбира се, реагираме директно на това, което ни наранява. Ние сме македонци, били сме македонци и ще бъдем македонци. Отправям апел към приятелска България, особено към публичните личности и моя приятел Красимир Каракачанов, да знаят, че такива изявления, независимо колко привлекателно може да звучат в България, тук те нараняват", каза Заев.

Премиерът на югозападната ни съседка подчерта, че правото на самоопределение е суверенно право, а България първа е признала суверенитета на Република Северна Македония.

Заев допълни, че като европейци българите трябва да зачитат правото на съседите си да се определят като македонци, които говорят македонски език и имат свои корени.

По неговите думи "македонският народ познава славянската история, познава кирилицата, познава глаголицата, познава растежа и развитието на македонския език и добави, че той няма допирни точки, за да поставя под въпрос или по някакъв начин да наврежда на българския език и българска идентичност".

"Вярно е, че имаме обща история, но имаме и различна от тяхната", каза още Заев.

Премиерът добави, че двете страни трябва да проявят разум и да приемат общата история като нещо, което прави приятелството им още по-близко и сътрудничеството им още по-добро, вместо като нещо, което ги разделя.

Той каза, че на Скопие му предстои тежък период, защото никой не е предполагал, че България може да наложи вето за европейската му интеграция.

"Това е болезнено и трагично. (...) Наш дълг е да отворим перспективи за гражданите, за нашите деца и ако сме достатъчно умни, ще използваме историята като нещо, което да ни обедини, и ще оставим историците да се занимават с историята", изтъкна премиерът Заев.