Независимо от факта, че Европейският съюз „е изпратил лош сигнал“, Северна Македония остава ангажирана с европейските реформи, които ще продължат с по-силен интензитет през следващата година. Това заяви премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев на пресконференция в Скопие.

„Оставаме ангажирани със същия стратегически път, няма отклонение от стратегическите цели, които са поставени единодушно - насърчаване на добросъседските отношения, активно участие в НАТО и членство в ЕС. Няма да има забавяне на вътрешните реформи. Ще се посветим на изграждането на европейски стандарти“, каза Заев.

Премиерът представи инициативата „Акция 21“, поставяща като приоритетни реформите за прочистването на съдебната система, борбата с корупцията, борбата с фалшивите новини и речта на омразата и опазването на околната среда.

Реформите в съдебната система предвиждат проверка на имущественото състояние на съдиите, а по отношение на борбата с корупцията ангажиментите на правителството вече са потвърдени с отговорностите на държавните служители и ангажимента за по-голяма прозрачност на общините.

По отношение новата концепция за образованието, с която предметът история ще бъде премахнат като самостоятелен, премиерът каза, че намерението на правителството не е да премахне предметите история, география, физика или биология в образованието. Целта е ефективност, намаляване на преподавателското съдържание, което е излишно и ще даде допълнителна възможност на учениците за социални дейности в рамките на времето, което прекарват в училище. Заев подчерта, че няма да бърза с тази реформа, въпреки че, както каза, тя е важна и трябва да започне час по-рано.

Новата концепция за основното образование планира да обедини историята с географията и гражданското общество, а биологията с физиката и химията.