Бюджетът на Европейския съюз за следващите 7 години все още е в задънена улица. В Брюксел продължават преговорите за намиране на компромис преди срещата на върха в края на седмицата.

Осем страни заплашват с вето, ако разходите на Съюза не бъдат орязани. Позицията на България е средствата по политиката за сближаване да бъдат орязани възможно най-малко.

„Кохезионната политика ще се реши на последния етап от преговорите. В някои страни съкращенията отиват до 40%. Ние не сме сред най-тежко засегнатите. Има варианти, при които нашата страна ще бъде по-добре защитена, отколкото много други страни от Източна Европа и новите страни-членки, които ще видят сериозни съкращения”, коментира Николай Младенов.

Бюджетните съкращения и отпускането на блокираните траншове за Гърция са сред темите на срещата на Еврогрупата. Атина се надява да получи и трите транша за тази година, които са общо 44 милиарда евро. Същевременно гръцкото правителство категорично отхвърли поставеното от МВФ искане за допълнителни съкращения на още 22 хиляди държавни служители до 2014 година.

Междувременно стана ясно, че България може да размрази кандидатурата си за еврозоната. Пред британския вестник „Таймс” министърът на финансите Симеон Дянков казва, че е възможно да въведем еврото в следващите пет години. Това можело да стане в случай, че валутният блок се реформира и отбележи напредък по механизми като банковия съюз.