Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изправена пред следващата си тежка задача – да успее да състави мнозинство, което да я подкрепи за втори мандат начело на ЕК. По-високите резултати на крайната десница в цяла Европа означават по-нестабилен Европейски парламент и следващите стъпки на Фон дер Лайен са много важни.

След края на Европейските избори партията на Фон дер Лайен ЕНП спечели 186 от 720-те места в ЕП. Така те запазват своето мнозинство за 25-та поредна година. Това може и да гарантира на Фон дер Лайен втори мандат начело на ЕК, но решението на Еманюел Макрон да свика избори във Франция може и да има обратен ефект.

Сега Фон дер Лайен има две сериозни предизвикателства пред себе си – първо трябва да си осигури квалифицирано мнозинство от лидерите в Европейския съюз и второ – абсолютно мнозинство в Европейския парламент или 361 гласа.

Очаква се европейските лидери да вземат решение за предстоящата ѝ позиция по време на двудневна среща на 27 юни, три дни преди изненадващите избори във Франция на 30 юни

Дипломатите в Брюксел се гордеят с това, че най-важните решения за ЕС се взимат независимо от държавни избори. Един от тях направи коментар пред британския „Гардиън“, че Фон дер Лайен все още е на първо място по предпочитания за следващ председател на Европейската комисия. „Макрон може да прави каквото си иска във Франция, но не трябва да очаква, че ще спрем цялата работа и ще го чакаме“, коментира дипломатът.

Очаква се Макрон да обсъди бъдещето на Фон дер Лайен с Олаф Шолц и Джорджа Мелони по време на срещата на G7 в Пуля.

В понеделник Урсула фон дер Лайен коментира, че ще обърне към „основните европейски политически семейства“ с надеждата, че ще я подкрепят за втори мандат. Това означава, че ще има разговори със социалистите и демократите, които имат 135 места в ЕП и с центристите от „Обнови Европа“ със 79 места.

Заедно с ЕНП, Фон дер Лайен получава 400 от 720 места в ЕП, но това мнозинство не ѝ е достатъчно. Това означава, че тя трябва да се обърне и наляво, и надясно, за потърси подкрепа. Там са евроскептиците от Европейските консерватори и реформатори със 73 места в ЕП и Зелените с 53 места.

Преди изборите за Европейски парламент Урсула фон дер Лайен беше подложена на сериозни критики от демократите в ЕП заради намека ѝ, че може да намери общ език с евроскептиците на Джорджа Мелони, но не и с „прокситата на Путин“.

Да разлика от Олаф Шолц и Еманюел Макрон, Джорджа Мелони получи още по-голяма подкрепа на последните избори за ЕП – тя спечели почти 29% от италианския вот или пет пъти повече от 2019 г. Италианският лидер заяви, че е прекалено рано да се говори дали би подкрепила втори мандат на Урсула фон дер Лайен.

Но ако Фон дер Лайен направи този избор, това означава да загуби съмишленици в центъра – социалистите вече заявиха, че няма да работят с нея, ако сключи договор с Мелони.

Зелените гласуваха срещу Фон дер Лайен през 2019 г., но подкрепиха „Зелената сделка“, тъй че и те са възможен партньор.