Европейската народна партия остава водеща сила и дори увеличава броя на депутатите си. Социалистите и демократите успяха поне да не загубят места и остават втора по брой група. Трети отново са либералите, въпреки че ще са чувствително по-малко. Двете течения на крайната десница бележат напредък, а се очаква и създаване на трето.

Франция обаче безспорно е голямата изненада – президентът разпусна Националната асамблея и обяви предсрочни избори след само три седмици.

"Френската бомба" – това е единодушната реакция на цяла Европа след снощното решение на президента Макрон да свика предсрочни избори след евровота.

Неговите либерали останаха с два пъти по-малко гласове от крайната десница.

Еманюел Макрон
Снимка: Ройтерс

„Не мога да се престоря, че нищо не се е случило. Подемът на националистите, на демагозите е опасност за нашата нация, но също така и за нашата Европа“, коментира Еманюел Макрон.

Либералите, редом със зелените са двете най-губещи политически групи на европейско ниво.

Сбъдна се прогнозираният десен завой в новия Европейски парламент. Водещата досега група на Европейската народна партия увеличава подкрепата си. Въпреки това, няма гаранция, че Урсула фон дер Лайен ще бъде преизбрана начело на Комисията в Брюксел.

„Не може да се състави мнозинство без Европейската народна партия. И заедно с други ще изградим бастион срещу крайностите отляво и отдясно. Със сигурност ще ги спрем“, коментира Урсула фон дер Лайен от Европейска народна партия.

Снимка: Ройтерс