Жордан Бардела, който нанесе съкрушително поражение на алианса на президента Еманюел Макрон на европейските избори, е самоуверен 28-годишен политик, приветстван от поддръжниците си като политически феномен.

Бардела, израснал в дом с един родител, през 2022 г. официално става лидер на антиимигрантската партия „Национален сбор“ (НС) едва на 27 години, но разполага с комуникационните умения на много по-възрастен политик.

НС, с Бардела начело на листата си, получи двойно повече гласове от центристкия алианс на Макрон на изборите за Европейски парламент - което накара Макрон да обяви по телевизията, че разпуска парламента и свиква предсрочни избори на 30 юни.

„Франция произнесе присъдата си и няма обжалване“, заяви Бардела, цитиран от АФП.

„Нашите сънародници изразиха желание за промяна, но и път за бъдещето“, каза той пред поддръжниците си, като добави, че резултатът показва „решимостта на нашата страна Европейският съюз да промени посоката си“.

„Това е вятър на надеждата и е само началото“, добави той, описвайки Макрон като „слаб президент“.

Снимка: Getty Images

„Не срещу Европа“

Бардела пое ръководството на НС от Марин льо Пен, която се опитва да отърве партията от обвиненията в расизъм и антисемитизъм, наследени от нейния баща и съосновател на партията Жан-Мари льо Пен.

Льо Пен, която зае второ място на последните два президентски избора, остана лидер на партията в парламента и се очаква да се кандидатира отново през 2027 г.

Но нейният харизматичен наследник, който има 1,2 млн. последователи в ТикТок, се оказва основен актив в привличането на все по-млад електорат.

Снимка: Getty Images

Льо Пен даде знак, че ще бъде министър-председател, ако спечели Елисейския дворец през 2027 г. Но в НС се чуват гласове, че младият лидер може да бъде дори по-добър кандидат от своя ментор.

Бардела допринесе за изглаждането на имиджа на „Национелен сбор“, която Жан-Мари Льо Пен някога ръководеше от замък в богат град западно от столицата.

Лидерът на НС през 2022 г. сподели подробности за детството си на осмия етаж на сив небостъргач в обхванатия от престъпност район Сена-Сен-Дени североизточно от Париж.

По време на кампанията Бардела беше счетен за победител в телевизионен дебат срещу малко известната водачка на партийната листа на Макрон Валери Хайер.

Снимка: Getty Images

Очевидно изнервен от недоброто представяне на Хайер във формат „очи в очи“, министър-председателят Габриел Атал се изправи срещу Бардела в дебат на 23 май и успя да окаже значителен натиск върху шефа на НС по отношение на Европа.

Атал се опита да обрисува Бардела като лидер на „партия без съдържание“, която няма сериозен интерес към Европа и има визия за „обръщане към себе си и край на Европейския съюз“.