Ветеран от британската армия е първият човек с два ампутирани над коляното крака, изкачил връх Еверест, а шерпският водач Пасанг Дава Шерпа изравни световния рекорд за най-много успешни изкачвания на върха, информира Пи Ей мeдия.

Снимка: Инстаграм

43-годишният Хари Буда Магар, който е загубил крайниците си в Афганистан преди 13 години, достигна върха на 19 май.

Ветеранът мечтае да изкачи Еверест още от детските си години. Напуска Непал, за да отиде да служи в британската армия. Той твърди, че е бил убеден, че животът му „напълно е свършил“, след като загубил краката си.

Благодарение на благотворителни организации за военни Буда Магар получава възможност да се включи в разнообразни спортни дейности, което му е помага да си върне увереността. Първоначалният му план е да изкачи Еверест през 2018 г. По това време обаче изкачването е забранено за хората, чийто два крака са ампутирани, както и на слепи. Целта е да се намалят смъртните случаи.

Снимка: Инстаграм

Това подтиква Буда Магар да участва в кампанията за премахване на ограничението. За изкачването си ветеранът получава специално проектирани протези за крака, които са предназначени за лед и сняг.

„Ако не се беше случило това, нямаше да изкача Еверест. Каквото и да се случи, се случва за добро“, каза той за ДПА.

По-рано днес пък шерпският водач Пасанг Дава изравни рекорда, който колегата му Ками Рита постави миналата седмица, като стъпи на върха Еверест за 27-и път, съобщи ДПА, позовавайки се на властите в Непал.

Известният като Па Дава, който е на 46 години, изравни рекорда на Ками Рита (26 изкачвания) на 14 май. Миналата седмица обаче Ками Рита отново подобри собствения си рекорд, като направи 27-ото си успешно достигане на върха. В момента той отново е на път към Еверест.

Двамата водачи са родени в шерпско селище в подножието на Еверест и работят като водачи на алпинисти от 90-те години на миналия век насам.

Повече от 400 души вече са стъпили на Еверест тази година. Най-малко 11 души са загинали, а двама са в неизвестност.

В Непал се намират осем от 14-те най-високи върхове в света, всички над 8000 метра.