Британският параолимпиец Джон Макфол е избран да участва в тренировъчната програма на Европейската космическа агенция (ЕКА), предава CNN. 41-годишният спринтьор става първият астронавт с физически увреждания или „параастронавт“, нает от космическата агенция в стремеж за преодоляване на бариерите, които пречат на хората с увреждания да участват в космически мисии.

Той губи десния си крак, когато е на 19 години в катастрофа с мотор, но продължава да се състезава на Параолимпийски игри.

За първи път от 13 години ЕКА прави нов подбор на астронавти, като целта е да бъде внесено разнообразие в космическите мисии.

„EКА има ангажимент да изпрати астронавт с физически увреждания в Космоса. Това е първият път, когато космическа агенция се опитва да се захване с проект като този и изпраща наистина, наистина силно послание към човечеството“, коментира избора си Макфол.

Като част от програмата на ЕКА параолимпиецът ще бъде част от новаторско изследване, което цели да покаже дали физическите увреждания са пречка за космическите пътувания. Според ЕКА досега нито една космическа агенция не е изпращала астронавт с увреждане в Космоса.

Макфол споделя, че никога не е мечтал да стане астронавт. Решава да се включи в проекта едва когато вижда, че от ЕКА търсят именно човек с физическо увреждане сред кандидатите. Избирането му обаче не означава, че той задължително ще бъде изпратен в Космоса. Преди това трябва да премине успешно програмата, като този процес отнема поне 5 години.

Общо 17 са новите кандидати за астронавти, избрани от ЕКА. По време на обявяването им в Париж генералният директор на агенцията Йозеф Ашбахер казва, че всички те са „невероятни хора“, избрани заради техните интелектуални способности и способността им да вземат бързи решения под напрежение.

Избраните участници в космическата програма ще се обучават за мисии, които поставят началото на нова ера на човешкия космически полет.

EКA са получили повече от 22 000 заявления за четиристепенния процес на подбор, който включва пълен медицински преглед за оценка на здравето и физическите възможности, групови упражнения, практически тестове, обширни психологически оценки и множество интервюта.

Космическата агенция е тясно ангажирана с мисията Artemis на НАСА за връщане на хората на Луната и EКА се надява, че първият европеец, стъпил на Луната, ще бъде сред този клас астронавти. Космическата агенция се споразумя и за нов бюджет от 16,9 милиарда евро (17,5 милиарда долара) за следващите три години - увеличение от 17% спрямо 2019 г.