За първи път от 130 години член на британското кралско семейство ще се яви в съда, за да даде показания по дело, предава Ройтерс. Принц Хари и още 100 известни личности са завели дела срещу медийната група „Мирър“. 

Последно Едуард VII се е явявал като свидетел по дело за развод през 1870 година, а 20 години по-късно – по дело за клевета след игра на карти, като и двете са преди да стане крал.

„Това е нещо, което повечето висши членове на кралското семейство избягват да доближават от дълго време, защото веднага губите контрол над ситуацията и сте дали клетва“, каза Дейвид Йеланд, старши съветник по комуникациите и бивш редактор на таблоиди .

Принц Хари обяви война на британската преса, а в книгата си и в документалната поредица на Нетфликс обвинява други високопоставени кралски особи в сътрудничество с таблоидите. Последно каза, че кралицата консорт Камила е „опасна“.

„Опасна е заради нуждата да реабилитира публичния си образ. Това я прави опасна, защото изгражда връзки с британската пресата и двустранно желание да се разменя информация. Тъй като семейството е изградено върху йерархия, а тя беше на път да стане кралица консорт, щеше да има хора, които да останат на улицата“, коментира Хари пред Си Би Ес.

В делото срещу медийната група се твърди, че журналисти или наети от тях частни детективи са прониквали в телефони или са извършвали друга незаконна дейност, за да се сдобият с информация за принца и другите, завели дела. Посочва се, че това е ставало със знанието и одобрението на редактори и ръководители. Медийната група отрича високопоставени служители да са знаели за хаквания на телефони.