„Принц Хари и Меган Маркъл участваха в почти катастрофално преследване с папараци“ – това гласи официалното съобщение от говорителя на британския престолонаследник. 

азбира се, случилото се веднага припомни съдбата на майката на принц Хари – принцеса Даяна, която загина в катастрофа в Париж, след като беше преследвана от папараци. Според член на тяхната лична охрана, „този епизод можеше да бъде фатален“.

Но обширен материал на „Ню Йорк таймс“ показва доста по-различна и не толкова опасна картина на случилото се.

Какво се е случило?

Хари, Меган и майка ѝ присъстват на официално събитие в балната зала „Зигфрид“ в Ню Йорк. Около 10 ч. вечерта те напускат мястото, за да се върнат с кола към Горен Ийст сайд, където били отседнали.

Притеснени заради количеството папараци, които се били събрали пред залата, тримата тръгват в автомобил с частни охранители, следван от полицейски ескорт.

Почти час колата обикаля из Ню Йорк, но не успява да се изплъзне на папараците. Тогава полицията ги ескортира до 19-ти полицейски участък в Ню Йорк, където прекарват известно време.

Снимка: Getty Images

Около 11 ч. вечерта, един от охранителите на двойката спира такси пред участъка. От изданието издирват дори таксиметровия шофьор, който разказва за случката.

Той потегля с Хари, Меган и майка ѝ на задната седалка и един охранител отпред, и се озовава зад камион за боклук.

„Изведнъж папараците се появиха отникъде и започнаха да снимат. Пътниците ми бяха изнервени. Съпругата му изглеждаше изплашена, а Хари – нервен. Другата дама беше много тиха“, казва Сукхчарн Сингх, шофьорът на таксито.

Около 11:30 ч., след като папараците продължили да преследват таксито с поне два автомобила, охраната на Меган и Хари наредила на таксиджията да се върне обратно в полицейския участък. Там Хари, Меган и майка ѝ се прехвърлили на същия автомобил от първоначалното преследване.

Междувременно нюйоркската полиция блокирала трафика в района, след което автомобилът на принц Хари потеглил с полицейски ескорт.

Снимка: EPA

Пред „Ню Йорк таймс“ таксиджията коментира, че по никакъв начин се е чувствал в опасност, нито пък може да определи случилото се като „преследване“.

Говорител на полицията в града заяви, че наистина са помогнали на охраната на двойката, но „епизодът не е класифициран като преследване“.

„Имаше доста фотографи, които направиха пътуването им по-трудно. Херцогът и Херцогинята на Съсекс достигнаха дестинацията си без катастрофи, без наранявания и без арести“, казаха от полицията.

От екипа на принц Хари и Меган Маркъл не са отговорили на въпросите на „Ню Йорк таймс“ за инцидента.