Принц Андрю постигна споразумение с Вирджиния Джуфре по гражданското дело за сексуално насилие, заведено от нея срещу него.

Вирджиния Джуфре съди херцога на Йорк за сексуално посегателство в три отделни случая. Обвинения, които принц Андрю продължава да отрича. 

Джуфре е една от най-известните жени, които обвиняват финансиста Джефри Епстайн в секс трафик на непълнолетни. Тя твърди, че кръгът на Епстайн включва втория син на кралица Елизабет II, който според твърденията ѝ я изнасилва в Лондон, когато е на 17 години.

През януари, в разгара на скандала с обвиненията и последвалия съдебен процес, Бъкингамският дворец обяви, че принц Андрю е лишен от почетните си военни звания, кралски патронаж и не може повече да използва титлата "Негово кралско височество", както и че ще се защитава като частно лице в съда.

Източници твърдят, че кралица Елизабет II и принц Чарлз са оказали значителен натиск върху принц Андрю да сключи извънсъдебното споразумение. Въпреки това принцът продължава да защитава невинността си и "вярва, че може да намери начин да се върне в обществения живот".

Принцът продължаваше през цялото време да твърди, че не познава Джуфре и не си спомня коя е, а сега се е съгласил да ѝ плаща неназована сума пари, за да се приключи веднъж завинаги с този казус. Ако изобщо това е възможно, предвид глада на таблоидите тук за скандални факти около принца, подобни на тази за манията му по плюшени играчки и най-вече плюшени мечета.

Редица британски издания твърдят, цитирайки правни експерти и приближени на монархията, че Елизабет Втора ще помогне на изпадналия в немилост неин син принц Андрю да изплати сумата по споразумението.

Детайлите от споразумението и сумата не са обявени публично, но се предполага, че става дума за 12 милиона паунда, които включват 2 милиона дарение за благотворителна фирма на Джуфре, за да бъде прекратено гражданското дело.

Истината е, че след всичко случило се, Андрю няма как да си върне кралското благоволение, връзките в армията, отнетите му титли, нито дори възможността да бъде канен на публични места.

И макар принц Андрю да е "завинаги опетнен", както коментира един експерт по кралски етикет пред Би Би Си, той все още има какво да губи като син на кралицата. За принца остава да се пази от публични изяви и да се надява, че хората ще забравят за него като водеща новина колкото се може по-бързо.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!