Всяка минута в света се продават над 1 милион пластмасови бутилки вода. За изработката на една от тези бутилки е необходимо три пъти повече вода, отколкото за пълненето ѝ. По-голямото количество от използваната пластмаса не се рециклира и попада в природата, като замърсява почвата и поругава екологичните системи.

На този фон за производството на бутилирана вода се използват 17 милиона барела петрол годишно.

Проучванията показват, че токсините, които разлагащите се бутилки за вода изпускат в околната среда, причиняват различни здравословни проблеми, включително репродуктивни проблеми и рак.

Снимка: iStock

Докато светът се бори с климатичната криза, чиито трайни последици вече са видими като глобално затопляне, опустошителни наводнения, месеци суша и бушуващи пожари, то се очаква до 2030 г. продажбите на бутилирана вода в световен мащаб да се увеличат почти двойно.

Повечето пластмасови бутилки за еднократна употреба са изработени от полиетилен терефталат - пластмасовата смола, която се използва за производството на повечето пластмасови бутилки за вода.

Бързо развиващата се бутилираща индустрия

Изследователите от Института за вода, околна среда и здраве към Университета на ООН са анализирали данни от 109 държави и са установили, че от 2010 г. до 2020 г. продажбите на бутилирана вода са се увеличили със 73%, което я прави една от най-бързо развиващите се индустрии в света.

През 2021 г. световните продажби на бутилирана вода достигат 350 млрд. литра и се оценяват на 270 млрд. долара, като се очаква до 2030 г. тази цифра да нарасне до 500 млрд. долара.

Бутилираната вода е популярна в целия свят, като най-големите потребители са САЩ, Китай и Индонезия. Страните от глобалния Юг представляват общо около 60% от пазара.

Снимка: iStock

В доклада се посочва, че в зависимост от регионите има значително различни мотиви за пиене на бутилирана вода. В по-богатите страни, където чистата вода от чешмата обикновено е широко достъпна, бутилираната вода често се разглежда като нещо като "луксозна" покупка, считана за по-здравословна и по-вкусна от водата от чешмата.

В много страни със средни и ниски доходи обаче тя често е свързана с липсата на надежден достъп до безопасна чешмяна вода.

Изчезващи ресурси

Основният източник на бутилирана вода са подпочвените води, които бързо се изчерпват в някои части на света поради фактори като свръхдобив и засушавания, предизвикани от климата, пише Си Ен Ен.

Най-големият източник на изчерпване на подземните води е селското стопанство, което използва вода за напояване. Но количествата, които се вземат от индустрията за бутилирана вода, могат да увеличат натиска върху вече изчерпания водоизточник. Според доклад на Университета на ООН повече от 2 милиарда души в световен мащаб разчитат на подпочвените води за своите питейни нужди.

Снимка: Getty Images

 

Някои бутилиращи компании работят в райони, в които вече има недостиг на питейна вода. Съществуват и конфликти с общности, които се притесняват от потенциалните неблагоприятни въздействия на добива на компаниите за бутилирана вода.

Има и добри практики – все по-често бутилиращи компании за вода работят с рециклирана пластмаса и биоразградими съставки.

„Когато замърсяването с пластмаса е потоп“

Според доклада на Института за вода, околна среда и здраве към Университета на ООН през 2021 г. индустрията за бутилирана вода е генерирала около 600 милиарда пластмасови бутилки и контейнери. Това е довело до около 25 млн. тона пластмасови отпадъци - повечето от които не се рециклират и се озовават на сметищата.

Учените посочват, че ако пластмасовата индустрия беше държава, тя щеше да е петият най-голям производител на парникови газове в света.

Според доклада около 85% от пластмасовите бутилки за вода, чието разграждане може да отнеме до 1000 години, се превръщат в отпадъци. Те попадат и в океана и се превръщат в сериозна заплаха за морските обитатели.

В околната среда пластмасовите бутилки могат да се разпаднат в микропластмаса, която попада в питейната вода и представлява потенциален риск за човешкото здраве.

Снимка: Getty Images

Говорителят на Международната асоциация за бутилирана вода заявява пред Си Ен Ен, че "грижата за околната среда е част от историята на индустрията за бутилирана вода". Той добавя, че асоциацията работи с "правителствени, индустриални и обществени групи за насърчаване и увеличаване на рециклирането на опаковки за бутилирана вода".

Макар че непрекъснато се търсят по-екологични алтернативи на пластмасовите бутилки, в доклада се казва, че все още няма "пробивно решение".

Някои компании търсят биоразградими алтернативи , които се произвеждат от материали, различни от изкопаеми горива и се разграждат по-бързо. Според учените обаче това няма да реши проблема с прекомерното замърсяване с пластмаса.

Снимка: Getty Images

Решения за по-малко употреба на пластмаса

  • Използвайте бутилки (от стъкло, стомана, рециклирана пластмаса) за многократна употреба.
  • Използвайте кана за вода с пречистващ филтър.
  • Рециклирайте вече използваните пластмасови бутилки за вода (капачките на които могат да бъдат събирани за благотворителност).

В Световния ден на околната среда 5 юни сложихме началото на "Зелената седмица" – кампания за отговорно поведение към околната среда.

До 10 юни в ефира, на btvnovinite.bg, в социалните мрежи и радиостанции ще ви даваме полезна информация за това какво можем заедно да направим в ежедневието си, така че да намалим въглеродния отпечатък.