Милиардерът Доналд Тръмп е платил 750 долара федерален данък за приходите си през 2016 г., а в първата си година в Белия дом – още 750 долара. С това твърдение започва журналистическо разследване на „Ню Йорк Таймс“, което разглежда колко пъти и в какъв размер американският президент е плащал своите данъци.

Публикуваната информация привлече почти мигновено международното внимание, а разкритията със сигурност ще се коментират дълго време – при това, малко повече от месец преди изборите.

NYT се е сдобил с информация за внасяни данъци от Тръмп и стотиците компании, съставящи неговата бизнес организация – Trump Organization. Данните са за последните 2 десетилетия.

„Президентската тайна“

Според изданието Доналд Тръмп не е плащал подоходен данък в 10 от последните 15 години. Основна причина за това е, че той е обявявал, че е инкасирал повече загуби отколкото печалби.

Снимка: Reuters

През годините Тръмп неведнъж се е опитвал да държи в тайна информация за данъците, които плаща. Освен това той води и дългогодишна битка с Данъчната служба на САЩ – Internal Revenue Service за легитимността на върнат на Тръмп данък от 72,9 млн. долара, който той е поискал и получил заради декларирани огромни загуби. Обратно решение на приходната агенция би коствало на американския президент повече от 100 млн. долара.

„Докладите му до IRS изобразяват бизнесмен, който взима стотици милиони долари годишно, но натрупва загуби, които агресивно използва, за да избегне плащането на данъци. Сега, с нарастващите му финансови предизвикателства, данните показват, че той все повече зависи от правенето на пари от бизнеси, които го поставят в потенциален и често пряк конфликт на интереси с позицията му на президент“, отбелязва NYT.

Снимка: Reuters

През годините си като държавен глава и останалите десетилетия в „окото на бурята“ в света на едрия бизнес, финансите на Тръмп остават енигма. Разкритията касаят информация, която Тръмп е представил пред IRS и не е подлежала на независим анализ.

Парите да се въртят в семейството

Между 2010 г. и 2018 г. Тръмп е декларирал 26 млн. долара „консултантски такси“ като разход на бизнеса му за лицензиране и управление на хотелски комплекси.

Снимка: Getty Images

От NYT откриват закономерност в плащанията за консултантските услуги – те струват около 20% от приходите. През 2015 г. в Азербайджан той е получил 5 млн. долара при сделка с хотел и е платил 1,1 млн. от тях за експертно мнение. Подобен е и случаят в Дубай, където съотношението е 3 млн. към 630 хил. долара.

Снимка: iStock

Подобни големи плащания, свързани с бизнес сделки, често са определяни като съмнителни, особено в държави, където подкупите и парите под масата са честа практика. Въпреки това няма доказателства Тръмп да е участвал в подобни схеми.

Той понякога е наемал консултантската фирма, в която дъщеря му Иванка Тръмп е съсобственик. Така бащата е намалявал сумата на доходите си, която да бъде обложена с данъци, и е ощетявал държавната хазна. 

Снимка: Getty Images

Иванка е дългогодишен служител в Trump Organization и изпълнителен директор на над 200 от компаниите на настоящия американски президент. Въпреки това тя не фигурира като консултант дори и на собствения си уебсайт.

Имената на консултанта не са директно упоменати в данъчните декларации на бизнесмена и президент на САЩ. Въпреки това от NYT откриват необходимите доказателства във финансовата документация, която Иванка подава при присъединяването си към екипа на Белия дом през 2017 г.

Снимка: Getty Images

Освен приходите от скъпите консултантски услуги на Иванка, тя и двамата ѝ братя са получили и солидно увеличение на заплатите след избора на баща им за президент. Ако до 2016 г. те са получавали по 480 хил. долара на година, то след това тяхното годишно заплащане от семейната компания е скочило до 2 млн. долара. Може би като компенсация, че баща им вече не е бил на заплата в собствената си корпорация. 

Как работи схемата

NYT подчертава, че дори ефективната данъчна ставка, която се плаща от най-богатите 1% американци, би накарала Тръмп да плати повече от 100 млн. долара.

Според изданието отговорът се крие в бизнесите, които президентът притежава и управлява сам. Колективните и постоянни загуби, които той е отчитал, са го освободили от плащането на федерален подоходен данък от близо 450-те млн. долара от риалитито The Apprentice, маркетингови сделки и инвестиции.

Снимка: Reuters

Голяма част от парите, които печели от шоуто, Тръмп инвестира в различни бизнеси както и в мащабни голф комплекси. Мнозинството от тях през годините, обаче, се оказват бездънни ями за стотиците милиони долари.

„Това уравнение е ключов елемент от алхимията на финансите на г-н Тръмп – използването на приходите от неговата личност за закупуване и подпомагане на рискови бизнеси, след което използва със загубите, за да избегне данъци“, пишат авторите на разследването.

Снимка: iStock

И обясняват: „По време на кариерата му, бизнес загубите на г-н Тръмп често акумулират суми, по-големи, отколкото биха могли да бъдат използвани за намаляване на данъците върху други доходи за една година. Но данъчният кодекс предлага заобиколно решение: С някои ограничения, собствениците на бизнеси могат да пренасят остатъчни загуби, за да намалят данъците през следващи години“.

Истина или фалшиви новини

Веднага след публикуването на разследването, последва и реакцията на Тръмп. В типичния си експлозивен стил, той категорично отрече твърденията и обяви представената информация за „фалшиви новини“ и „изфабрикувани твърдения“.

„Плащам големи данъци и плащам голям подоходен данък също на щатско ниво, големи данъци на щата Ню Йорк“, заяви Тръмп, без да дава повече подробности.

Един от адвокатите на Trump Organization – Алън Гартън, заяви, че „повечето, ако не всички, факти изглежда са неточни“. По думите му през последните 10 години Тръмп е платил милиони долари данъци на федералното правителство, а голям остава приносът му към хазната и в периода откакто е обявил кандидатурата си за президент през 2015 г. 

Снимка: Reuters

NYT пише, че Гартън свързва данъка върху общия доход с други федерални данъци, които Тръмп е платил – социално осигуряване, здравно осигуряване и за служителите на домакинството му. Освен това Гартън казва, че част от дължимото от Тръмп е платено с данъчен кредит – „подвеждащо определение за кредитите, които намаляват подоходния данък като компенсация за извършването на дадена дейност – например, опазване на историческо наследство“.

Коментари по разследването последваха от редица европейски издания. Според „Гардиън“ не е ясно дали разкритията ще повлияят на Тръмп за предстоящите избори.

Снимка: Reuters

„Част от видимия ентусиазъм на поддръжниците му, които се събират на предизборните митинги, може да идва от хора, които виждат себе си в президента на САЩ. Освен това има големи слоеве от култа към Тръмп, които не обръщат особено внимание нито на „Туитър“, нито на NYT, който обещава да публикува нови статии. Те няма да разклатят убедеността на верните му поддръжници, но може да му отнемат достатъчно гласоподаватели, за да повлияят съществено на резултата“, отбелязва британското издание.

"Саможертвата" на Тръмп

„Те казват – „Тръмп забогатява от нашата нация“. Аз губя милиарди като президент и не ми пука. Добре е да си богат, предполагам, но аз губя милиарди.“ Така коментира финансовите затруднения на компаниите си Тръмп на митинг в Минеаполис миналия октомври.

Макар и да не е ясно дали наистина публикациите на NYT ще имат директно отражение върху резултата от изборите, важно е как президентът ще защити позицията и кампанията си на предстоящия открит дебат с конкурента на демократите Джо Байдън.

До изборите в САЩ остават 36 дни, а отговорът на въпроса „Кой ще спечели?“ далеч не е ясен.