Американският президент Доналд Тръмп скандализира с безпрецедентно изявление, с което постави в опасност демократичния процес в страната 40 дни преди президентските избори на 3 ноември. В него той отказа да потвърди, че ще предаде властта мирно, ако загуби изборите.

На въпроса на репортер „Ще се ангажирате ли да осигурите мирно прехвърляне на властта след изборите?“, Доналд Тръмп не отговори категорично:

„Ще трябва да видим какво ще се случи. Знаете това. (…) Ние искаме да се махнат бюлетините – ще имаме много мирно – всъщност няма да има предаване. Ще има продължаване.“

Снимка: EPA

Шокиращото изявление дойде от подиума в Белия дом. Междувременно на много места в САЩ гражданите вече гласуват.

С приближаването на изборите и докато Тръмп поставя съмненията за техния резултат, той бърза да назначи и нов съдия във Върховния съд след смъртта на Рут Бейдър Гинзбърг. Според президента именно той ще определи победителя в изборите.

„Мисля, че това ще завърши във Върховния съд и смятам, че е много важно да имаме деветима съдии“, коментира Тръмп.

На фона на разрастващото се политическо противопоставяне започна и нова порция протести по улиците на големите градове в САЩ.

Причината за гражданското недоволство е отказът на съдебно гранджури в Луисвил, Кентъки да повдигне обвинения срещу трима полицаи за убийството на медицинската сестра Бриона Тейлър при акция в нейния апартамент.

Единственото обвинение досега е за един от полицаите. То е повдигнато, защото служителят на реда е застрашил живота на невинни хора, когато куршуми влезли в съседен апартамент, където живеят бели хора.

По време на протестите в Луисвил двама полицаи бяха простреляни. Заподозреният е арестуван, а ранените са в стабилно състояние.

Президентът Доналд Тръмп не пропусна да похвали главния прокурор в щата след решението да не се повдигат обвинения на тримата полицаи.