Напрежението в американския град Луисвил ескалира по време на последните граждански протести. Двама полицаи бяха ранени с огнестрелно оръжие, след като стана ясно, че няма да има обвинени за смъртта на чернокожата Бриона Тейлър.

Какво доведе до протестите в Кентъки?

Историята започва малко след полунощ на 13 март в Луисвил, Кентъки. Тогава полицаи се подготвят да извършат претърсване на дома на Тейлър в изпълнение на съдебна заповед.

Униформените използвали таран, за да разбият входната врата на апартамента на Бриона Тейлър, 26-годишен техник в спешното отделение на местна болница.

Полицаите разследвали двама мъже за продажба на наркотици, които оперирали в къща далеч от дома на Тейлър. Връзката с жената бил един от мъжете, с които тя се срещала от време на време през годините. Според униформените мъжът използвал нейния апартамент, за да получава пратки с дрога.

Тейлър и нейният приятел Кенет Уокър били в леглото и станали, когато чули силни удари по входната си врата. Според разказа на Уокър и той, и Тейлър многократно попитали кой е на вратата, но не става ясно дали са получили отговор.

Бриона Тейлър в деня на дипломирането й
Снимка: Wikimedia Commons

След като полицията успява да разбие вратата, Кенет Уокър произвежда един изстрел от собственото си оръжие, улучвайки сержант Матингли в бедрото.

Полицията отвръща със серия от изстрели. Един от присъстващите детективи – Брет Ханкисън стреля на сляпо 10 пъти във вътрешността на апартамента в нарушение на правилата.

Бриона Тейлър е уцелена пет пъти по време на стрелбата.

По-рано полицаите отпратили линейката, която е задължена да присъства на подобна операция, нарушавайки протокола. Едва пет минути след стрелбата, които били критични за живота на Бриона Тейлър била изпратена линейка на адреса след обаждане на телефон 911.

На записа от обаждането Кенет Уокър казва „Не знам какво се случи! Някой разби входната врата и застреля приятелката ми“.

Бриона Тейлър не получила никаква медицинска помощ в продължение на повече от 20 минути след стрелбата.

Тейлър умира на място, като по-късно съдебен лекар установява, че дори и да й е била оказана първа помощ, тя е щяла да загуби живота си заради тежките огнестрелни рани.

Снимка: Reuters

В нарушение на полицейските разпоредби

Случаят е показателен за редица нарушения от страна на местните власти, още като се започне от влизането в дома на Тейлър.

Първоначално съдебната заповед позволявала „влизане със сила“, но по-късно била променена – полицаите трябвало да почукат на вратата и да се представят. Според разследването униформените се представили, но Кенет Уокър твърди, че не е чул нищо подобно.

От тримата замесени полицаи – Джонатан Матингли, Брет Ханкисън и Майлс Косгроув – само един е уволнен.

Ханкисън стрелял на сляпо в апартамента на Бриона Тейлър в нарушение на полицейските разпоредби. В писмото за отстраняване пише, че „Ханкисън е показал изключително незачитане на човешкия живот и е шокиращо, че е изстрелял на сляпо десет патрона“.

Матингли и Косгроув са административно отстранени от постовете си докато тече разследването на случая и делата.

На мястото на инцидента така и не са открити наркотици.

Сериозни грешки има и в полицейския доклад за случилото се – там е записано, че Бриона Тейлър не е получила никакви огнестрелни рани, докато в действителност е била простреляна няколко пъти. Пише също, че полицаите не са разбивали вратата на апартамента й.

Снимка: Reuters

Обвиненията

Това, което предизвика масови протести е липсата на обвинения в убийство.

Според семейството на Бриона Тейлър жената е била убита от униформените.

Според съда обаче те единствено застрашили живота й. Нито един от тримата униформени участници не е получил обвинение в причиняване на смърт.

Брет Ханкисън е обвинен в „безразсъдно застрашаване на човешки живот“. На Матингли и Косгроув въобще не са повдигнати обвинения.

Снимка: Reuters

Протести и масово недоволство

Случилото се с Бриона Тейлър предизвика сериозно обществено недоволство както в Съединените щати, така и по света.

Седмици след случилото се местната полиция не давала никаква информация.

Онлайн се появи и хаштагът #SayHerName в памет на Бриона Тейлър, за чиято смърт никой не знае.

Протестите и масовото недоволство наложиха въвеждането на извънредно положение на територията на Луисвил, където беше изпратена и националната гвардия в помощ на полицията.

Напрежението ескалира в последните часове, след като стана ясно, че няма да има сериозни обвинения за тримата полицаи.

Снимка: Reuters

Семейството на Бриона Тейлър разказва, че жената имала големи планове и мечти за бъдещето си. 26-годишният техник в местното спешно отделение планирала кариера в здравеопазването.

Според адвокатите на семейството Бриона живеела „най-добрия си живот“ и щяла да постигне големи успехи.