За втори пореден ден американският президент Доналд Тръмп не се ангажира с мирно предаване на властта, ако загуби предстоящите избори. Той изрази своето съмнение, че вотът ще е „голяма измама“, въпреки че неговите съмишленици от Републиканската партия обявиха, че ще спазят и уважат Конституцията.

„Искаме да се уверим, че изборите ще са честни, а аз не съм сигурен, че това ще е така“, коментира Тръмп пред журналисти, отправяйки се от Белия дом към Северна Каролина.

Тръмп срещу демократи и републиканци

Неговите думи контрастират с тези на ключови фигури сред републиканците. „Победителят от изборите на 3 ноември ще встъпи в длъжност на 20 януари. Ще има подреден преход на властта, точно така, както е било на всеки 4 години от 1792 г. от времето на първия президент Джордж Вашингтон", заяви лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл.

Снимка: Reuters

Демократите пък сравниха коментарите на Тръмп с тези на авторитарен лидер. Те призоваха американците да вземат насериозно думите му, пише „Ню Йорк Таймс“.

„Г-н президент – не сте в Северна Корея, не сте в Турция и между другото – не сте в Саудитска Арабия. Вие сте в Съединените американски щати. Тук е демокрация, така че защо не се опитате за момент да почетете клетвата си?“, заяви говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Тръмп срещу експертите

Университетският преподавател проф. Крис Еделсън изучава разширяването на президентската власт по време на национални кризи. По думите му коментарите на Тръмп представляват заплаха за централната колона на демокрацията. Според него в страната обикновено отсъстват прецеденти.

Снимка: Reuters

При настоящия президент, обаче, той забелязва такива – „Това е президент, който заплашва със затвор политическите си опоненти. Сега може да не уважи резултатите от изборите. Това са сериозни предупреждения“, коментира Еделсън.

Снимка: Reuters

NYT отбелязва, че Тръмп продължава да повтаря „неоснователни твърдения“ за легитимността или по-скоро за съмненията за легитимността на предстоящите избори.

Историкът Дъглас Бринкли смята, че действията на президента след изборите може да се окажат най-ощетяващите в историята на американската демокрация.

Действията на републиканците

През последните 4 години републиканците се опитваха да се „нагласят“ спрямо действията на Тръмп. Те или игнорираха коментарите му, или ги отхвърляха като медийна изява отколкото заплаха за демократичния процес. Вчера членове на партията отново опитаха да уверят гласоподавателите за електоралната система, докато се въздържаха от директни критики към държавния глава – балансирани действия, които показват политическата им зависимост.

Снимка: Reuters

Други видни републиканци като Лиз Чейни написаха в „Туитър“ – „Американските лидери полагат клетва към Конституцията. Ние ще спазим тази клетва“.

"Изворът" на президентските коментари

Коментарите на Тръмп идват след серия сондажи в т.нар „бойни полета“ или ключови за изборите щати с повече електори. Предварителни резултати сочат, че държавният глава изостава от кандидата на демократите Джо Байдън.

Впечатление прави, че процентите на Тръмп не са се покачили по време на пандемията от коронавируса, въпреки неколкократните му опити да фокусира вниманието на гласоподавателите в други теми като икономиката или пък освободеното място във Върховния съд.

Снимка: Reuters

Сенаторът на щата Мейн – Сюзън Колинс беше един от малкото републиканци, които директно поставиха под съмнения действията на Тръмп. Под съмнение е и за кого ще гласува щатът, който по традиция е на републиканците, но напоследък се забелязват и обратни тенденции.

Снимка: Reuters

„Не знам какво е мислел, но винаги сме имали мирен преход между администрациите. Това е основополагащ момент в нашата демокрация и съм убедена, че това ще се случи отново“, коментира Колинс.

Тръмп от своя страна не изглежда смутен от критиката и изглежда умишлено поставя под въпрос легитимността на изборите, които има шанс и да загуби.