Най-малко 500 бойци от „Хамас“ и „Ислямски джихад“ са провели специализирана подготовка от иранската Революционна гвардия около месец преди смъртоносното нападение срещу Израел на 7 октомври, съобщава The Wall Street Journal.

Според източници на изданието, запознати с разузнавателната информация около нападението, подготовката в Иран е станала през септември под наблюдението на високопоставени лица на Ислямската република.

Израелската армия обвини Иран за нападенията и на подкрепяни от Техеран милиции през последните дни. Такива е имало от Йемен, Ирак и Ливан.

В телевизионен брифинг говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари каза, че Иран в момента предоставя на „Хамас“ в Газа разузнавателна информация и също така помага за разпалването на антиизраелските настроения в световен мащаб онлайн кампания.

Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания проведе в понеделник разговор с външния министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан. Двамата са обсъдили „средствата за спиране на израелските брутални престъпления“ в блокираната Ивица Газа, предава Ройтерс.

Израелската сухопътна офанзива срещу Ивицата Газа ще се сблъска с противник, изградил защита и огнева сила с помощта на Иран, прокопал мрежа от тунели пот градовете в анклава и е способен да се отбранява.

Докато Израел трупа танкове по границата с Газа – индикация, че началото на инвазията е въпрос на време, армията трябва да обърне внимание на поуките, извлечени от сухопътните офанзиви срещу Ивицата Газа през 2008 г. и 2014 година, когато целта отново бе унищожаването на терористичната групировка.

Според Тел Авив военната кампания няма да бъде нито бърза, нито лесна, но и още по-затруднена заради отвлечените от „Хамас“.

„Целта е да победим целия военен капацитет и военен апарат на „Хамас“ и това ще изисква дълга операция“, каза източник от израелските служби за сигурност

„Повечето от целите, хората, оборудването и логистиката са разположени под земята и е възможно заложниците да са там. Целта ще бъде да се изравни земята, за да може след това да се стигне до подземните тунели и бункери“, допълва той.

А „Хамас“ има не само оръжия от Иран, но разполага и с руските противотанкови ракетни комплекси (ПТРК) „Корнет“, които за първи път бяха използвани срещу Израел през 2010 година.

Снимка: iStock

Палестинците в Ивицата Газа вече са забелязали признаците за предстоящото израелско нахлуване, имайки предвид тежките бомбардировки в анклава.

Стотици хиляди послушаха ултиматума на Израел за евакуация от северната част и се пренесоха във втория по големина град Хан Юнис, близо до граничния пункт с Египет „Рафа“.

Всичко за конфликта между "Хамас" и Израел следете в нашия онлайн репортаж: