Американският президент Джо Байдън се завърна в САЩ след 7-часовото си посещение в израелската военна зона. Пред репортери на Air Force One той заяви, че е доволен от визитата си и особено от личния си принос по въпроса за деблокирането на хуманитарната помощ за Газа.

Посещението на Байдън обаче напомни и за влиянието на САЩ в Близкия изток. Кризата там все повече се задълбочава и след нападението на болницата в град Газа, за което последваха взаимни обвинения кой стои зад него.

Американският президент изрази дълбокото си уважение към Израел и съчувствието си към травмата и скръбта на страната. Направи аналогии с Холокоста и се закле да остане завинаги с еврейския народ.

Снимка: Ройтерс

Байдън призова лидерите в страната да не позволяват яростта след убийствата на израелските бащи, баби, дядовци, синове, дъщери, деца и бебета да замъгли яснотата относно целите им в опитите да унищожат „Хамас“.

Американският президент категорично разграничи палестинския народ от бойците на „Хамас“, които той обвини, че използват цивилни хора като живи щитове. Байдън изрази скръбта си и за невинните животи, изгубени в Газа след ответните удари на Израел.

След като американският президент се качи на борда на Air Force One, за да се завърне у дома, и на фона на протестите в редица арабски държави заради взрива в болницата в Газа, възможността войната на Израел с „Хамас“ да ескалира отвъд границите на региона стана още по-голяма.

Пред репортери американският президент заяви, че неговата спешна мисия е била риск, но е постигнал успех.

Си Ен Ен представя основни изводи от визитата на Джо Байдън в Израел. Какво постигна и в какво се провали държавният лидер?

В сянката на експлозията на болницата в Газа

Експлозията в болницата в Газа засенчи пътуването на Джо Байдън от самото начало. Според палестинските служби жертвите на падналата ракета в Газа са стотици. Случилото се беше точно такъв инцидент, какъвто Байдън искаше да предотврати с пристигането си в региона, коментира Си Ен Ен.

Американският президент веднага подкрепи твърденията на Израелските отбранителни сили (IDF), че терористичната организация „Ислямски джихад“ е отговорна за взрива, който е причинен от изстреляна погрешка ракета към Израел. Байдън заяви, че американското разузнаване подкрепя тези изводи.

Снимка: Ройтерс

Но отговорите за произхода на взрива не успяха да потушат гнева в арабския свят, който не подхожда с доверие към изявленията на правителствата на САЩ и Израел. Междувременно има и дълбока угнетеност от от отношението през годините към палестинците.

Заради трагедията в Газа посещението на Байдън в столицата на Йордания - Аман, беше отменено. Там той трябваше да се срещне с краля на страната Абдула II, египетския президент и лидера на палестинската власт.

Вместо да бъде домакин на тази среща, в сряда Аман беше разтърсен от втора нощ на огромни протести, които показаха гнева на арабските нации заради израелските удари над Газа. Демонстрации избухнаха и в Тунис, Ирак, Иран, в окупирания Западен бряг и в Ливан. Държавният департамент на САЩ посъветва американците да не посещават Ливан, а нарастващите обществени вълнения относно ситуацията в Газа изглежда втвърдиха нагласите на ключови регионални сили.

Снимка: Ройтерс

Чрез публикация в социалната платформа X турският президент Реджеп Ердоган призова „цялото човечество да предприеме действия, за да спре безпрецедентната бруталност в Газа. Според него взрива в болницата е пореден пример за атаките на Израел, които са лишени от най-основните човешки ценности.