Учени разгадаха тайната на най-големите дюни на Земята. Наричани звездни или пирамидални дюни, те достигат стотици метри височина. Намират се в Африка, Азия и Северна Америка, както и на Марс, но досега експертите не са могли да определят кога са се образували.

Сега учени откриват, че дюната Лала Лалия в Мароко се е образувала преди 13 000 години. Звездните дюни се създават от противоположни ветрове, които променят посоката си, посочва Би Би Си.

„Разбирането на възрастта им помага на учените да разберат тези ветрове и да разгадаят климата от онази епоха“, казва професор Джеф Дюлер от университета в Абъристуит, който публикува изследването заедно с професор Чарлз Бристоу.

Лала Лалия - име на езика на коренното население, означаващо най-високата свещена точка, се намира в пясъчната област Ерг Чеби в югоизточната част на Мароко. Тя е висока 100 метра и широка 700 метра.

След първоначалното си формиране спира да расте за около 8000 години, след което бързо се е разширявала през последните няколко хиляди години.

Обикновено в геоложката история на Земята могат да се идентифицират пустините, но звездни дюни не са били датирани досега.

Професор Дюлер казва, че това може да се дължи на факта, че те са толкова големи, че специалистите не са осъзнавали, че гледат една отделна дюна.

"Тези открития вероятно ще изненадат много хора, тъй като виждаме колко бързо се е формирала тази огромна дюна и че тя се движи из пустинята с около 50 см годишно", добавя той.

Учените използват техника, наречена луминесцентно датиране, за да определят възрастта на звездните дюни. Методът изчислява кога за последен път песъчинките са били изложени на дневна светлина.

Проби от пясък са взети на тъмно от Мароко и са анализирани в лаборатория в условия на слаба червена светлина, подобни на старомодна фотографска работилница.

Професор Дюлер описва минералните зърна в пясъка като "малки акумулаторни батерии". Те съхраняват в кристалите си енергия, която идва от радиоактивността в природната среда.