Репортаж по зрителски сигнал. Строеж на заведение на пясъка на плаж „Смокините-юг“ край Созопол унищожава част от дюните, алармират почиващи в района. Борислав Дамянов има апартамент до плажа, където често се разхожда. Разказва, че със строителството на ново заведение на пясъка дюните видимо намалели.  

„Лека-полека дюната изчезва. Имаше доста повече пясъчна растителност и заведението изглеждаше доста по-органично, защото беше малка дървена къщичка. Сега в момента е почти колкото мол“, казва Борислав.

„Има много сухоземни костенурки, те обитават тази площ и трябва да имат територия, в която да се развиват и да им се радваме. Не знам след като се отвори вече самото заведение, дали хората, които ще започнат да идват в този район, също няма да унищожават допълнително“, смята Моника Байданова.

Снимка: bTV

Строежът е в природна забележителност „Пясъчни дюни в местността Каваците“. Не успяхме да открием концесионера на плажа. Проверка на Министерството на туризма е установила, че строителството е законно, а схемата на обекта е съгласувана.

Няма засегнати от строителството бели или сиви дюни е показало замерване с джипиес от екоинспектори.

„Дейностите са свързани с премахване на стар обект, който ще бъде заменен с нов. Проверката на място не установи навлизане в границите на дюните. Дейността по промяната на този обект е съгласувана с РИОСВ-Бургас", казаха от регионалната инспекция.

Специализираната карта на дюните е от 2015 година. Тогава заведението е било на отстояние от защитените местообитания.