19 каравани, паркирали и престояващи в района на дюните и на морския плаж в залива „Вромос“, констатираха служители от полицията в Созопол. Премахнати ли са вече те?

Мястото, превърнало се в малък град на плажа, няма статут на къмпинг, но се ползва като такъв от години. По дърветата има поставени дори табелки „Синя зона“.

„Целта на вчерашната ни акция е да се прекрати беззаконието – разполагане на моторни превозни средства и каравани по плажа. С оглед на това ние, съвместно с МВР предприехме необходимите действия“, обясни областният управител на Бургас Пламен Янев.

Снимка: Лора Стаматис

Според него в следствие на действията на властите е възникнало недоволство от страна на незаконно къмпингуващите. Областната управа се надява обаче, че през следващото лято няма да има нарушители.

Снимка: Лора Стаматис

„Към момента няма глоби. Даваме им съвсем разумен срок, за да се изнесат. Доколкото зависи от мен и ако законовата рамка се запази такава, следващото лято няма да има такова струпване на коли и каравани. От самото начало на лятото къмпингуващите тук ще бъдат предупреждавани, че извършват незаконни действия“, каза още Пламен Янев.

Снимка: Лора Стаматис

„В този залив има и горски фонд, който може да бъде както общински или държавен, така и частен. Една голяма част от имотите тук са частни и трябва да се провери на какъв терен са изградени обектите. Има например изграден ресторант, за който ние в общината не разполагаме с каквато и да било документация“, заяви и кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

„Това беше навремето първи ред тополи, от там насам беше пръст. Когато сложихме караваните, спряха пясъка и стана плаж. И така в един момент ние се оказахме на плажа, върху дюните. Но това се плаващи дюни. Те ще „отплават“. Като дойде хотелът тук, дюните ще ги няма“, обясни Георги Петров.

Акцията по премахването на караваните е по инициатива на областната управа. А местната власт настоява за регламент за дивото къмпингуване.

Собственици на кемпери и каравани вече напускат мястото. 

"Децата реват тук, те по шест часа пишат актове. Полицаите ми казаха, че не съм върху дюна, но ми писаха предписание, искат да се махам", казва Нонко Новаков.