Сложните отношения между Сърбия и Косово навлязоха в нова ниска точка заради правата на сръбското малцинство в отцепилата се бивша провинция. В Белград по темата заседава Съветът за национална сигурност, предадоха световните агенции.

На него са били взети решения, свързани с подобряване на бойната готовност на сръбските армия и сили за сигурност.

„Днес се навършват точно 1930 дни от подписването в Брюксел на договора с албанците, които не изпълниха единственото си задължение - създаване на Съюз на сръбските общини”, коментира пред журналисти сръбският президент Александър Вучич.

Той допълни, че ситуацията в момента е резултат от „многослойни агентурни действия”: „Днес трябва да сме щастливи, че нищо не се е случило, че сърбите в Косово не са нападнати. Тези дни от Белград и различни световни центрове бяха разпространявани слухове, че Белград подготвя стълкновения заради своите политически амбиции”.

Държавният глава беше категоричен – окончателно и компромисно решение на конфликта няма.

Сърбия е готова да се бори за мир в региона и да го запази почти на всяка цена, но няма да позволи косовските сърби да бъдат изгонени от севера, предупреди Александър Вучич. 

„Ние сме готови да запазим мира почти на всяка цена, но нови операции като "Буря" в Косово няма да има”, каза сръбският президент във връзка с поредната криза с Косово. 

„Буря” е операция на хърватските въоръжени сили от август 1995 г. В хода й бе ликвидирана самопровъзгласилата се Република Сръбска Краина на територията на Хърватия. По време на тази операция бяха убити до хиляди сърби, много изчезнаха безследно, а почти 250 000 напуснаха земите си и се спасиха в Сърбия. В Хърватия тази операция се смята за освобождаване от сръбската окупация и е официален празник.

Косовският лидер Хашим Тачи се опита да тушира напрежението, като призова гражданите и институциите да се поддават на никакви провокации. По думите му експертен екип работи по статута на сръбските общини и постигането на дълготраен мир в региона е реалистична цел.

Междувременно контингентът на КФОР обяви, че е приключил плановите си учения в Косово. Маневрите започнаха в четвъртък, като сръбските медии се усъмниха, че това е прикритие за прехвърлянето на военни в Северно Косово.