Русия би подкрепила отделяне на населените със сърби територии на Косово от тези, в които живеят албанци. Това коментира руският посланик в Белград Александър Чепурин пред местния в.”Ало”.

Той направи този коментар след изявлението на сръбския външен министър Ивица Дачич, че „Албанците са склонни да се съгласят на подялба на Косово и това е в техен интерес”.

За разделянето на Косово на етнически принцип се говори в Сърбия практически от обявяването на независимостта на областта. Северните сръбски общини имат сложни отношения с централната албанска власт и в моменти на ескалация не липсват и заплахи за изпращане на армия от страна както на Прищина, така и на Белград.

Според някои анализатори присъединяване на част от Косово обратно към Сърбия ще намали напрежението в региона и ще му даде европейска перспектива.

„Уважаваме позицията на Сърбия и ще подкрепим това решение, което тя смята за най-подходяща”, посочи Чепурин, който беше категоричен, че Москва ще застане зад Белград при всяко положение: „Това, което е добро за Сърбия, е добро и за Русия”.

Дипломатът подчерта, че решаването на сложния въпрос с бившата югославска провинция изисква продължителен диалог.

Чепурин отбеляза, че в Русия текат процеси на вътрешни промени, но това няма да засегне отношенията със Сърбия.

"Очаквам, че сътрудничеството между двете страни ще бъде много по-добро и по-силно", коментира руският посланик във връзка с коментари от Брюксел, че „рано или късно Сърбия ще обърне гръб на Русия“. „Никога няма да стигне до това", изрази увереност Чепурин.