Сърбия е изпратила военни части и жандармерия на границата с Косово - тази информация в косовските медии предизвика опасения от ескалация на напрежението в региона. В крайна сметка обаче се оказа, че тя не отговаря на истината.

Според Kosovapress сръбската армия и жандармерия контролират всички, които влизат или напускат Косово. Информацията беше цитирана и от белградското радио Б92 и в."Блиц". Сърбия така и не опроверга официално информациите за изпратени военни.

Това щеше да е първият такъв случай, откакто Косово обяви независимостта си през 2008 г.

Държавната сръбска телевизия Ер Те Ес съобщи днес, че президентът Александър Вучич е отхвърлил т.нар „американски пакет” за разрешаването на кризата между Косово и Сърбия. Той предвиждаше повече права и административна самостоятелност за сръбските общини в младата република и техен собствен вицепрезидент срещу приемане на Прищина в международните организации като ООН и, в перспектива – ЕС.

Според Вучич обаче косовските власти години наред пречат на сръбското самоуправление и така предложеният вариант става напълно несъстоятелен.