В Иран е извършена втора екзекуция на участник в антиправителствените протести, продължили близо три месеца. Маджид Реза Рахнавард е обесен в град Машхад, съобщиха от съдебната система на страната, пише Би Би Си.

Той е осъден за "убийството на двама служители на силите за сигурност", като според обвинението ги е "намушкал с нож".

Първата екзекуция, свързана с протестите, беше извършена миналия четвъртък, когато беше обесен 23-годишния Мохсен Шекари.

Тогава външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли предупреди, че светът не може да си "затваря очите пред отвратителното насилие, извършвано от иранския режим срещу собствения му народ".

Кога и защо започнаха протестите в Иран?

Припомняме, че масовите протести в Иран избухнаха в средата на септември след смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана от нравствената полиция за това, че е носела хиджаб "неправилно".

Протестите обхванаха 160 града във всички 31 провинции на страната и се разглеждат като едно от най-сериозните предизвикателства за Ислямската република след революцията от 1979 г.

Лидерите на Иран ги определиха като "бунтове", подстрекавани от чуждестранните врагове на страната и наредиха на силите за сигурност да се справят решително с тях.

По данни на Информационната агенция на правозащитниците (HRANA) досега са убити най-малко 488 протестиращи и са задържани над 18 000 души. Тя съобщава и за смъртта на 61 служители на силите за сигурност.