Спасителната операция на запалилия се в Адриатическо море “Норман Атлантик” завърши и всички пасажери са спасени и настанени в болници, съобщи за bTV говорителят на Министерството на външните работи Бетина Жотева.

До този момент има информация за 6 спасени български граждани. Инцидентът взе най-малко 5 жертви. Сред тях няма наши сънародници.

Италиански медии цитират свои източници, според които още двама души са загинали при инцидента.

 

"В болницата в Лече няма настанени българи. Един от нашите сънародници – Галин Хайтов, е в болницата в Бриндизи в добро състояние. Останалите са на кораба „Свети Георги” на италианските военноморски сили, който плава към брега. Още нямаме информация къде ще акостира – дали в Бари или Бриндизи. Българските консули са там и ще окажат пълно съдействие", посочи Жотева.

По-рано през деня италианският премиер Матео Ренци обяви, че на борда остават само капитанът и четирима моряци, които подпомагат действията на спасителите.

Министър-председателят обясни, че петимата ще се опитат да привържат кораба за друг плавателен съд, който да го вземе на буксир.

Снимка: EPA

Премиерите на Италия и Гърция изказаха съболезнования на близките на загиналите и благодариха на спасителите за неуморната им работа.

По думите на Андонис Самарас, „масивната и безпрецедентна операция спаси животите на стотици”.

През последните 24 часа военни хеликоптери се бореха със силните ветрове, за да изведат стотици пътници. При морския инцидент оцеляха шестима българи, пътували на ферибота за Анкона.

По последна информация, 414 души са били спасени и са били открити телата на петима загинали.

Сред последните е грък, който е бил блокиран в улей за спасителни лодки, както и четирима други, чиито тленни останки са били намерени в морето. Самоличността и причините за смъртта им на този етап не са ясни.

Изморели и премръзнали, част от пасажерите вече са на италианска земя, като те разказаха, че на палубата на горящия “Норман Атлантик” е царял хаос, а при пристигането на спасителните хеликоптери жените и децата били изблъсквани от паникьосали се мъже.

  • Оцелял на горящия ферибот: Адът започна навън
  • Опожареният ферибот „Норман Атлантик” пристигна в Бриндизи (ВИДЕО)
  • Разказът на Радка - една от последните спасени от „Норман Атлантик”
  • „Сан Джорджо”, превозващ евакуирани от горящия ферибот, акостира в Италия
  • Оцелял в пожара българин от италианска болница: Намирам се в Рая, разбирате ли ме
  • Двама албански спасители са загинали при инцидента с ферибота
  • Италианските власти са потвърдили за спасяването на седем българи
  • Край на спасителната операция на горящия ферибот (ОБОБЩЕНИЕ)
  • Жертвите на пламналия ферибот станаха 10
  • Историите на двама българи, пътували на горящия ферибот