Всички оцелели пътници на ферибота „Норман Атлантик” вече са евакуирани. Късно снощи на пристанището в Бриндизи и последните пасажери стъпиха на твърда земя.

На последния спасителен кораб имаше четирима българи. Радка Тодорова е една от тях.

Тръгнала към Италия на гости на дъщеря си Кристина и внуците. И тогава фериботът се запалил. Докато всички спели. След това дошли огънят, димът и страхът.

„Видях огън и той започна да ме преследва. Всички се качвахме по едно стълбище нагоре, нагоре. И огънят вървеше след мен на половин метър. И се изкачих на покрива на кораба. И на този покрив престоях 27 часа”, разказва жената.

Мокра и боса, Радка увила краката си в целофан. Редът ѝ да бъде спасена все не идвал.

„Мъжете бяха много нахални, избутваха ни. Дори една жена я набиха. И се качваха те”, обяснява тя.

Радка си има и още една болка. „Имах обаче две дамски чанти, едната по малка с бижута, кремове и те ми я изхвърлиха”, допълва тя.

След тежкото премеждие, Кристина най-сетне е прегърнала майка си. Казва, че някога са се карали, но вече няма да я пусне. „Аз съм доволна в момента че е при мен и съм без думи. На никого не пожелавам това”, казва дъщерята.

Така, след като бедстваха четри дни, последните оцелели бяха евакуирани и стъпиха на твърда земя. Остава неяснотата колко души все още са в неизвестност.

Другите българи, които пристигнаха снощи в Бриндзи са Вергил Доспатлиев, Стаменка Аргирова и Асен Асенов, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

В италианския град беше българският консул от Рим, който е посрещнал четиримата българи. Асен Асенов и Вергил Доспатлиев са настанени от италианска страна в хотел в Бриндизи. Радка Тодорова и Стаменка Аргирова са отпътували със свои близки, които са ги чакали в града, уточняват от министерството. В болницата в Бриндизи се намира и Галин Хайтов.

Другият спасен български гражданин – Марио Мосавицки, вече беше прегледан в болницата в Лече и освободен, след като беше установено, че състоянието му е добро.

Седмият българин, спасен от горящия ферибот – Красимир Естов, се намира на малтийски кораб, който се очаква да пристигне в Италия. Предстои да бъде уточнено точно кога и къде ще стане това.

  • Оцелял на горящия ферибот: Адът започна навън
  • Опожареният ферибот „Норман Атлантик” пристигна в Бриндизи (ВИДЕО)
  • „Сан Джорджо”, превозващ евакуирани от горящия ферибот, акостира в Италия
  • Оцелял в пожара българин от италианска болница: Намирам се в Рая, разбирате ли ме
  • Двама албански спасители са загинали при инцидента с ферибота
  • Италианските власти са потвърдили за спасяването на седем българи
  • Край на спасителната операция на горящия ферибот (ОБОБЩЕНИЕ)
  • Жертвите на пламналия ферибот станаха 10
  • Историите на двама българи, пътували на горящия ферибот
  • Евакуацията на горящия ферибот приключи