"Намирам се в Рая, разбира те ли ме". Това заяви пред bTV намиращият се в италианска болница наш сънародник Галин Хайтов, който бе спасен от горящия в открито море ферибот.

Хайтов е със счупена ръка, счупена ключица и натъртвания. „Много ме боли, не мога да легна, не мога да стана. Ужас. Но все пак съм в болница, не съм в морето, в открито море”, заяви той.

Мъжът обясни, че пожарът е възникнал, докато той е спал в буса си на една от палубите на кораба. „Събудих се от крясъци и гръмотевици. Около мен нищо не се виждаше. Разбрах веднага, че е пожар. Гумите на колите гърмяха. Успях само да изляза. Познавам много добре кораба и по усет стигнах до рецепцията, където нямаше никой. Само пушек”, разказа той.

Когато е погледнал навън, всички са пищели, а паниката е била много голяма.

Ръката му е била наранена при качването от спасителната лодка на притекъл се на помощ кораб. „Вълнението беше много голямо. Аз бях от изчакващите, защото първо жените се качваха. Аз трябваше от дясно да се кача. Докато се е качва,х голяма вълна удари въжето на стълбата и аз паднах върху лодката пак”, каза Хайтов.

След това е бил транспортиран с хеликоптер в болница.

Хайтов е останал без документи и пари. Те били в чантичка, която е изгоряла на кораба. Възмути се от факта, че от българското консулство са му обяснили, че трябва да отиде до Рим, за да му извадят пасаван, с който да си купи билет за прибиране в България.

Мъжът каза, че има много приятели в Италия, които са му дали мобилен телефон и зарядно, и които ще го закарат до Рим, когато го изпишат от болницата. Допълни, че вчера посланикът Марин Райков му се е обадил, „но всичко на думи остава”.

„Аз знам, аз съм сигурен, аз обикалям държавите от 100 години. Сигурен съм какво ще направят българи за българин – нищо няма да направят”, каза Хайтов.

„Досега трябваше да дойде посланикът при мен, данните ми ги знае цял свят, Аз съм Галин Хайтов от село Торос от България. А посланикът ми казва, че аз трябва да отида лично до Рим да си взема аз пасавана – е, защо?”, попита той.

Заключи, че ако турчин или евреин е бил на негово място, държавата му е щяла да прати самолет да го прибере.

  • Оцелял на горящия ферибот: Адът започна навън
  • Опожареният ферибот „Норман Атлантик” пристигна в Бриндизи (ВИДЕО)
  • Разказът на Радка - една от последните спасени от „Норман Атлантик”
  • „Сан Джорджо”, превозващ евакуирани от горящия ферибот, акостира в Италия
  • Двама албански спасители са загинали при инцидента с ферибота
  • Италианските власти са потвърдили за спасяването на седем българи
  • Край на спасителната операция на горящия ферибот (ОБОБЩЕНИЕ)
  • Жертвите на пламналия ферибот станаха 10
  • Историите на двама българи, пътували на горящия ферибот
  • Евакуацията на горящия ферибот приключи