Индустрията за производство на мелатонин трябва доброволно да затегне стандартите след драстично нарастване на броя на посещенията в детската спешна помощ. Според Съвета за отговорно хранене в САЩ производителите на мелатонин трябва доброволно да направят опаковки, които да предпазват децата и да подобрят предупредителните текстове върху етикетите на продуктите, които се продават без рецепта, предаде Си Ен Ен.

Индустрията има между 18 и 24 месеца да въведе новите промени. 

Какво е мелатонин?

Мелатонинът е хормон, който се произвежда в епифизната жлеза и се освобождава като реагира на тъмнина.

Той поддържа естествения цикъл на сън на организма. Бебетата започват да го произвеждат след третия месец и го отделят по-активно до тийнейджърските години, след което прогресивно намалява с възрастта.

Снимка: iStock

Оттам идват и двете му най-известни наименования – хормон на тъмнината, или хормон на съня.

Той обаче е и антиоксидант и помага за унищожаването на вредните радикали в организма. Затова получава и третия си прякор - „хормон на младостта“, тъй като запазва здравето на клетките за по-дълго време.

Проблеми с мелатонина

Като хранителна добавка мелатонинът не се регулира от Американската агенция по храните и лекарствата, но според експерти търсенето на мелатонин сред възрастни и деца е нараснало рязко през последното десетилетие.

Действията на съвета идват на фона на масовото нарастване на случайното поглъщане на мелатонин от деца и проучване от април 2023 г., което установява, че 25 продукта, с етикет за мелатонинови дъвки, съдържат опасни нива на хормона.

Снимка: iStock

Един от продуктите, продавани без рецепта, съдържа до 347% повече мелатонин от посоченото на етикета, а друг изобщо не съдържа мелатонин - той е изцяло съставен от канабидиол или CBD.

„Това, което е важно тук, е че индустрията признава, че добавките с мелатонин наистина представляват сериозен риск - особено за децата - и че индустрията трябва да свърши много по-добра работа, за да гарантира, че продуктите са безопасни и добре произведени“, казва д-р Питър, който е автор на проучването от миналата година за мелатониновите дъвки.

„Дали тази доброволна препоръка ще бъде спазена, е съвсем друг въпрос и ще трябва да видим“, казва още той.

Все повече деца в спешна помощ

В доклад от март 2024 г. на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ се открива, че между 2019 г. и 2022 г. около 11 хиляди деца са били прегледани в спешните кабинети след прием на мелатонин без надзор. Мелатониновите дъвки са част от близо 5000 от тези случаи.

Около три четвърти от документираните случаи са свързани с бутилки - което предполага, че малките деца са могли да отворят бутилките само, или че бутилките не са били затворени правилно.

Снимка: iStock

Въпреки че по-голямата част от случаите на поглъщане на мелатонин без надзор не са довели до хоспитализация, броят на случайните поглъщания от деца на възраст под 5 години може да бъде подценен, се казва в доклада.

Върху етикета на някои мелатонинови дъвки е посочено, че съдържат и CBD, въпреки че според Американската администрация по храните и лекарствата „понастоящем е незаконно да се предлага CBD на пазара чрез добавянето му към храна или етикетирането му като хранителна добавка“.

Според д-р Питър 4 от тестваните от него дъвки са съдържали нива на CBD, които са били между 4% и 18% по-високи от посочените на етикета.

Какво включват подобрените етикети?

В насоките на Съвета се призовава за нови етикети, които да предупреждават потребителите за опасността от сънливост след прием на добавка с мелатонин. Етикетите трябва да посочват също, че мелатонинът не трябва да се приема с алкохол, заяви Съветът. Освен това етикетите трябва да информират купувачите, че мелатонинът е предназначен само за периодична или еднкоратна употреба.

Съветът предложи също така мелатониновите дъвки да бъдат снабдени с допълнителни предупреждения, като например предупредително изявление, че ако не се дъвчат правилно, продуктът може да представлява потенциална опасност от задушаване за дъвките, продавани на деца под 4-годишна възраст.

Новите насоки подчертават също така необходимостта производителите да приемат контейнери за безопасност за деца за дъвчащи таблетки и дъвчащи таблетки.

„Макар че разпоредбите не изискват затваряне на продукти, съдържащи мелатонин, с цел предпазване от деца, преработените насоки призовават членовете на индустрията да приемат опаковки, предпазващи от деца, за продукти, съдържащи мелатонин, които са в ароматизирани дъвчащи форми, които биха могли да бъдат особено привлекателни за децата“, се казва в изявление на Съвета.

Производителите ще разполагат с 24 месеца, за да въведат промените. Въпреки това Съветът „призовава своите членове и по-широката индустрия да приемат тези насоки възможно най-скоро, като за всеки набор от насоки се предвиждат конкретни срокове за изпълнение, за да се улесни плавният преход“.